Удружење „Стара Херцеговина“ стипендира Луку Сушића, ђака генерације требињске гимназије

  • Удружење „Стара Херцеговина“ из Београда данас је ђаку генерације Гимназије „Јован Дучић“ Луки Сушићу додијелило стипендију у висини од 1.000 евра.

Предсједник Удружења Андрија Бутулија, казао је да је новинарима да је ово Удружење основано прије двије године у Београду по идеји покојног Мирка Бутулије, који је био велики завичајни прегалац и хуманиста.

 – Основна замисао је била да окупимо људе који припадају простору старе Херцеговине, односно подручју данашње три државе Републике Српске, Црне Горе и Србије. У години када требињска Гимназија прославља своју стогодишњицу, донијели смо одлуку да стипендирамо ђака генерације. Данас смо због тога овдје, да са Луком Сушићем потпишемо уговор о стипендирању – рекао је Бутулија.

Уз чланску карту Удружења Стара Херцеговина, Луки Сушићу који је уписао ЕТФ у Београду, у знак добродошлице, уручена и књига „011“ култног херцеговачког писца Мома Капора.

– Волио бих да Лука за десет година на истом мјесту уручи стипендију неком новом ђаку генерације у име нашег Удружења – рекао је Бутулија.  Он је Сушићу уручио и књигу Јована Дучића „Гроф Сава Владиславић“, као најбољи примјер колико далеко Херцеговци могу стићи.

Ђак генерације Лука Сушић је истакао да је за њега посебна част што је баш у години великог јубилеја ђак генерације

– Ова стипендија ће ми свакако помоћи да се фокусирам на учење, а и најбољи је доказ да се знање цијени. Срећан сам што постоји Удружење ‘Стара Херцеговина’, које то умије да  препозна и награди. Ово је велики мотив за мене да наставим истим темпом – рекао је Лука.

Подршку овој акцији поред предсједника Андрије Бутулије, дала је и Маријана Бутулија, супруга покојног Мирка и директорка Културног центра Раковица из Београда

Захвалност је изразио и директор Гимназије „Јован Дучић“, Мишо Пешић.

 -Млади људи из нашег града одлазе да студирају у друге средине и свакако да им пуно значи подршка људи који воде поријекло из наших крајева –  рекао је Пешић.

Фотографије: Удружење Стара Херцеговина, Београд

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар