ИГУМАН ВАСИЛИЈЕ ЗАВАЛСКИ: Молим вјерни народ да убудуће слушамо благослов Епископа Димитрија!

  • Међу народним пословицама најљепше су и најистинитије оне које се ослањају на Свето Јеванђеље, попут изреке „стрпљен – спашен“ (уп. Лк 21, 19) или оне „покајање је најљепши цвијет људског поштења“ (уп.Мт 9, 13).

 

Фото: Горан Лучић

Позив свима нама на (с)трпљење и покајање, а посебно у кризном и критичном времену у коме се налазимо, као и на трезвеност као још једну од темељних хришћанских вриједности која нас учи да је некад потребно одрећи се своје „духовне“ удобности и комфора зарад општег добра, у ове дане, показао нам је и Игуман Василије Завалски признајући да је погријешио што није послушао препоруке свог Епископа да се у манастирима епархије ЗХиП богослужбени живот одвија без присуства вјерника, и тиме на непослушање и кршење црквених одлука (Саопштење Епархије ЗХиП од 21.3.2020. и Саопштење Синода СПЦ од 28.3.2020.) , али и цивилних закона, подстакао и велики број вјерника.

Поводом тог догађаја, који се десио прошле недјеље у манастиру Завала, 29.3.2020. године, када се у манастиру недозвољено окупио велики број вјерника, који су због тога легитимисани и пописани од стране надлежних власти, преносимо јавно обраћање Игумана Василија, које смо по његовој молби прослиједили и медијима.

„Пошто нисам био адекватно обавијештен о опасности од корона вируса, као и мјерама које су предузеле надлежне цивилне власти, нисам спровео одлуку нашег Епископа са којом сам на вријеме упознат, и десио се овај немили догађај. Овим путем преко јавних медија позивам и молим вјерни народ да убудуће слушамо благослов Епископа Димитрија и прихватимо његову очинску бригу и старање, изражену и кроз епитимију управи нашег Манастира коју смо у смирењу прихватили као прилику за духовно напредовање. Ова послушност Епископу је посебно важна док траје пандемија, да бисмо заштитили јединство наше Епархије од унутрашњег раздора и међусобних сукоба. Зато уједно све молим да ово моје јавно обраћање нe злоупотребљавају и не тумаче погрешно.“

Отац Василије нам и на овај начин свједочи о себи као истинском хришћанину који не брани свој поступак по сваку цијену, већ има храбрости и смјерности да сагледа своје пропусте. Било би од користи да се свако од нас поведе његовим примјером. Посебно они који истрајавају, а путем друштвених мрежа додатно отежавају свима, бранећи поступак који, као што видимо, ни сам отац Василије не брани. Хвала Игуману и на оваквој духовној лекцији. Надамо се да ћемо је сви усвојити и примијенити.

Канцеларија Епархије ЗХиП

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Коме смета манастир Завала?

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар