ПОНОС ЦИЈЕЛЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ: Четири деценије Радио Требиња

  • Значајан јубилеј – 40 година постојања и успјешног рада Радио Требиња, који је основан 29. новембра 1975. године, данас је обиљежен свечаношћу у просторијама радија.

40-god-rt
Прослављању јубилеја присуствовали су садашњи и бивши радници, представници Градске управе – оснивача наше радио станице, привредног, политичког и јавног живота, као и медија који дјелују на подручју нашег града.

Милан Грубач, директор Центра за информисање и образовање, при коме дјелује и Радио Требиње, у обраћању гостима рекао је да сви запослени у овом колективу раде на имиџу професионалног обављања свога посла, о чему најбоље свједочи чињеница да ова радио станица никада није кажњена од стране Регулаторне агенције за комуникације.
„Започињући скромно, али са огромним ентузијазмом, могу да кажем, и поред чињенице што нисам дуго на челу ове куће, да је Радио Требиње израстао у један модеран и респектабилан медиј који, осим емитовања програма, има и свој портал и труди се да иде у корак са временом. Ми смо прилично објективни и успијевамо да пренесемо нешто и што не годи уху локалне политике. Максимално настојимо да поштујемо кодексе понашања и принципе објективности“, казао је Грубач.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић, у име Градске управе – оснивача овог медија, честитао је радију рођендан подсјетивши да је за Требињце „прво оглашавање Радио Требиња било ванредан догађај“.

„Мислим да ово јесте респектабилан медиј, не само за Требиње него и за цијелу регију који је дао безброј доказа професионалности према свим временима, догађањима, људима и свему оном што је било битно у протеклом времену и што је битно сада и убудуће“, нагласио је градоначелник Вучуревић, додајући да ће Градска управа и у наредном периоду радити на финансијској стабилизацији и техничком осавремењавању установе.

IMG_8704
Присјећајући се почетака прије 40 година, први директор Радио Требиња Радомир Шакотић истакао је да је прва редакција имала изванредну екипу младих новинара спремних да се ухвате у коштац и проговоре отворено о свим слабостима друштва.

„У моје вријеме сваки трећи дан радио је ‘кажњаван’ – момци би ‘загризли’ и за иоле озбиљнији текст који се властима није свиђао – морао само ићи и Општину да се правдам. И некако сам успијевао у томе, па би нам опраштали“, присјећа се Шакотић.

40-godina

Дугогодишњи директор Центра за информисање Требиња Ђорђе Вучинић, који је у првој редакцији радија почео као новинар-сарадник, подсјетио је да је немјерљиво важан траг у каснијим деценијама ове установе оставила уредница Смиљана Перовић, преминула прије 13 година, која је цијели свој професионални и животни вијек посветила овој кући.

IMG_8618

ОНИ СУ ПИСАЛИ ИСТОРИЈУ: Екипа радија из 1975. (Ђорђе Вучинић – новинар, Стево Аћимовић – секретар и Радомир Шакотић – директор) са актуелним директором Миланом Грубачем

Радио Требиње је најстарија радио-станица на простору источне Херцеговине и једна од најстаријих у БиХ. Активни је судионик свих збивања у Требињу и регији, а свакодневно емитује 12 часова властитог програма.

Јубиларна емисија под називом „Наших 40 година“ биће емитована у недјељу, 29. новембра, од 13 часова и један минут, у исто вријеме, када је прије четири деценије тадашњи новинар и уредник Радио Сарајева Никола Калопер, у новоотвореној станици Радио Требиња први пут поздравио слушаоце ријечима: „Ово је Радио Требиње“.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар