Страхиња Будимљанин након четири века од смрти сабрао Србе Старе Херцеговине

  • Прошлог викенда у организацији СПКД ,,Просвјета” Гацко, Општине Гацко и Друге гатачке парохије, на гробљу у Фојници код Гацка освјештан је крст на гробу попа Страхиње Будимљанина.

Чин освећења обавили су Владика Григорије из Захумско-херцеговачке и приморске епархије и Владика Јоаникије из Будимљанско-никшићке епархије.Овом чину присуствовао је Игуман Данило из манастира Светог Саве под Орлином на Крсцу, свјештенство и монаштво гатачке парохије.

Присутан је био и начелник Општине Гацко Милан Радмиловић, предсједник Општине Беране Драгослав Шћекић, као и преставници политичког и привредног живота општине Гацко.

Предсједник СПКД ,,Просвјета” Гацко Радомир Вучковић упознао је присутне са ликом и дјелом попа Страхиње Будимљанина:

– Окупи нас овдје поп Страхиња Будимљанин, зограф односно фреско и иконописац. Родио се у Будимљу 1550. године, а упокојио се овдје у Фојници 1620. (према неким изворима 1628.) године. Ево дође вријеме да нас Страхиња овдје сабере гдје му данас одржасмо помен након скоро 400 година.

Вучковић је подсјетио да је Страхиња Будимљанин као врстан фрескописац поникао је у манастиру Шудикова који је посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. Овај манастир се налази на десној обали Лима на почетку Тифранске клисуре.

Свети Сава је ту 1220.год. утемељио Будимљанску епархију. У Шудиковској школи образовали су се просвјетни радници, учитељи, преписивачи, иконописци, фрескописци и медицинари. Из Шудиковског манастира настао је Светоотачки зборник који се данас чува у манастиру Св.Тројице у Пљевљима.

– У вријеме када је Страхиња у Шудикову 1573. године, митрополит Будимски Герасим, написао је Минеј који се данас чува у народној библиотеци у Београду. 1592.год. јеромонах Данило написао је Псалтир, који се данас налази у Бечу. Ђакон Михаило је 1602.године написао Молебник који се чува у библиотеци грофа Уварова у Москви – рекао је Вучковић и наставио:

– Страхиња је фреско-декорисао и иконо-писао многе цркве и манастире у Пећкој патријаршији, манастире на Озрену, на простору Таре,Пиве и Мораче а ево и у високој, источној и српској Херцеговини у Фојници. Како негдје рекоше неке од наших умних владика у цркви божијој нема изгубљеног времена већ је ово искупљено вријеме. Вријеме достиже вјечност и оно што је освећено спашено је, вјечно је. Данас је освећен крст посвећен попу Страхињи Будимљанину, највећем српском фреско и иконописцу са краја 16. и почетка 17. вијека.

Нека Његова душа почива у рају, посебно смо му захвални ми из ,,Просвјете” јер и овај данашњи чин подупире ,,Просвјетину” мисију на задатку очувања српске културе, српског језика и ћирилице као и јединства свих православних народа – завршио је Вучковић.

Идеја за градњу подизање овог крста потекла је од владике Јоаникија који је на прошлогодишњем Светосавском пријему у Никшићу предложио да се ово мјесто обиљежи крстом.Начелник Општине Гацко је прихватио ову идеју, те је уз материјалну помоћ Општине и у договору са ,,Комусом” из Гацка, СПКД ,,Просвјетом” Гацко и Другом гатачком парохијом ово и реализовано.

Скупу су се обратиле владике, начелник и предсједник општине Беране а Милинком Милидрагом је послије овог чина приредио пријем у РиТЕ Гацко.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар