Лука Петровић тражи процјену имовине цијеле ЕРС

  • Руководство „Електропривреде Републике Српске“ (ЕРС), на чијем је челу СНСД-ов Лука Петровић, тражи да буде процијењена цјелокупна имовина свих предузећа у саставу ЕРС, сазнаје портал КАПИТАЛ.

 

Тендер за заједничку јавну набавку услуга процјене вриједности сталне имовине – нематеријалне, некретнина, постројења, опреме, инвестиционих некретнина, биолошких средстава и средстава културе на дан 31.12.2020. године, расписан је данас.

Руководство ЕРС-а спремно је да услугу процјене имовине плати више од пола милиона марака (573.534 КМ).

Петровић тражи процјену за свих 17 предузећа у саставу ЕРС, односно за Матично, за пет производних и пет дистрибутивних предузећа, за Истраживачко – развојни центар (ИРЦЕ), те за пет фирми (д.о.о.) које су у власништву ЕРС.

Занимљиво је да се тражи процјена имовине и за предузеће „ХЕС Горња Дрина“ које је у већинском власништву „Електропривреде Србије“.

„С обзиром да су Мјешовити холдинг и сва зависна предузећа, као и д.о.о. капитално интензивна предузећа, посебну пажњу треба посветити процјени сталне имовине Холдинга. При процјени треба користити сва три метода, трошковни, тржишни и приносни и упоређујући резултате све три методе процјенитељ треба прихватити и примјенити најоптималнији метод. Такође је могуће вршити и комбинацију метода за утврђивање фер вриједности зграда, брана и осталих основних средстава“, навео је Петровић у пројектном задатку.

Очекује да процјенитељ уради и тест обезвређења и утврди степен обезвређења, као и да предложи књижења свих евидентираних промјена у билансу стања и билансу успјеха.

Посао процјене требао би да траје десет мјесеци и да буде завршен најкасније до 30. септембра идуће године.

Питање је зашто Матично предузеће тражи процјену када свако од предузећа, сваке године, у финансијским извјештајима исказује вриједност сталне имовине, а то онда буде и предмет ревизије.

Поред тога, према доступним подацима имовина ЕРС процијењена је од стране Матичног предузећа 2015. године и то по вишеструко мањој цијени. Тада је процјена за Матично, зависна и два д.о.о. плаћена 29.600 КМ. Сада имамо само три д.о.о. више, а цијена услуга процјене је пола милиона КМ.

Портал КАПИТАЛ упутио је питања Матичном предузећу због чега тражи процјену вриједности сталне имовине свих предузећа, на основу чега су дошли до цифре од пола милиона за процјену и зашто не признају процјене сталне имовине које предузећа исказују у финансијским извјештајима сваке године и које су предмет ревизије? По пристизању одговора, исти ћемо објавити.

Свјетлана Шурлан / КАПИТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар