Слободна Херцеговина » Помјерања казаљки уноси мало нервозе због адаптације

Помјерања казаљки уноси мало нервозе због адаптације

  •  Психолог Александар Милић изјавио је Срни да промјена љетног и зимског рачунања времена уноси мало нервозе код људи, јер је потребан период адаптације, који траје кратко.

kazaljke_27315

извор: Срна
“Адаптација углавном уноси мало несигурности и ишчекивања, али то траје један одређен краћи период, након чека се људи прилагоде и о томе више не мисле”, истакао је Милић.
Према његовим ријечима, људи се прилагоде и уклопе у промјене рачунања времена, проналазећи разне начине како да се организују.
Коментаришући тврдње појединих стручњака у свијету да помјерање казаљки на часовнику има негативни утицај на здравље, јер ремети биоритам и сан, док је Народна партија Аустрије најавила да ће поднијети захтјев Европском парламенту за реформу правила која се примјењују у Европи, а које у недјељу “скраћује сан грађанима за сат времена”, Милић каже да је разумљиво да постоје различита схватања.
“Неки не прихватају помјерање казаљки на часовнику, а други прихватају. У нашем амбијенту живљења не треба очекивати изразите тешкоће или напоре за адаптацију код људи, осим ових краткорочних”, објаснио је Милић.
Он не види разлог за укидање љетњег и зимског рачунања времена.
“Организацијски смо се навикли, а и већ су уложена велика средства како би се прилагодило помјерање казаљки свуда у свијету у исто вријеме, тако да би било дискутабилно да ли поново треба улагати велике инвестиције у промјене и распореде, обзиром да је то све већ устаљено и уобичајено”, појаснио је Милић.
Према његовом мишљењу, људима је лакше да се прилагоде на љетно рачунање времена, јер сви очекују да је дан дужи и да имају додатно вријеме за своје обавезе.
“Међутим, то је, с друге стране, сметња за оне људе који су неактивни и пасивни”, истакао је Милић.
Љетно рачунање времена у Европи почеће сутра, када часовнике треба помјерити један сат унапријед.
У 2.00 часа, у ноћи између суботе и недјеље, казаљке на часовницима треба помјерити један сат унапријед – на 3.00 часа.
Љетно рачунање времена у Европи трајаће до посљедњег викенда у октобру, када почиње зимско рачунање времена.
Прелазак на љетно и зимско рачунање времена први пут је забиљежен 1916. године у земљама на сјеверу Европе ради уштеде енергија, јер се период дневног свјетла са раних јутарњих часова “премијешта” на вечерње.
Љетно рачунање времена у бившој Југославији уведено је 27. марта 1983. године. Од 2002. године Европска унија, као и остале земље у Европи одредиле су да почетак љетног рачунања времена почиње посљедње недјеље у марту и завршава посљедње недјеље у октобру.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина