ПОДРШКА БРАЋИ У ЦГ ИЗ ВРБАСА: Ујединимо се у очувању наших светиња (ФОТО+ВИДЕО)

  • У Врбасу, граду познатом по великом броју грађана који су родом или поријеклом из српске Спарте, 4. јануара 2020. године одржан је скуп подршке браћи који у Црној Гори молитвом и литијама бране Светосавску и Световасилијевску земљу и њене светиње.


На Тргу Николе Пашића у Врбасу по леденој киши стрпљиво је стајало више од хиљаду људи који су се одазвали на позив организатора Савеза Срба из Црне Горе.

БУЛАЈИЋ: ПОДЈЕЛЕ ОСТАВИМО ПО СТРАНИ

Њих је у име домаћина поздравио историчар Раде Булајић.
– Предстојећи Божић ћемо провести, ако не са браћом у Црној Гори, онда бар у мислима и молитви за спас српског народа и очување светиња. Радује нас и чињеница да велики број муслимана, римокатолика и људи који се изјашњавају национално као Црногорци исказују своје неслагање са покушајем отимања светиња у Црној Гори. Сматрамо да све подјеле морамо да оставимо по страни и да се ујединимо у очувању наших светиња – рекао је Булајић који се посебно захвалио врбашком свештенству на подршци у организовању овога скупа.

ЂУРКОВИЋ: НАТО ВРЕБА ИЗ ЗАСЈЕДЕ

Пуковник у пензији, командант одбране Кошара, Љубинко Ђурковић подсјетио је да српство вјековима прати иста судбина и подсјетио на 1999. годину када се народ нашао на бранику отаџбине бранећи своју част, отаџбину, слободу и православље.
– Насртај НАТО сотоне и данас вреба из засједе. Њихови генерали јавно су објавили да им је главни непријатељ православље, али су прво ударили на светосавље. И сада као и кроз вјекове стали смо на браник отаџбине. Овога пута Бог нам је подарио да десницом руком држимо крст и да се бранимо од сотоне да рука Јована Крститеља на Цетињу не дозволи да нико ни милиметар прође у српске земље. Нека нам је Господ на помоћи да одбранимо оно што смо вјековима имали и што ће остати наше, а то је светосавље, православље и српски род ма гдје он био – поручио је Ђурковић.

ЛИНТА: СРБИЈА МОРА ДА БУДЕ УЗ СВОЈ НАРОД

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта је истакао да режим Мила Ђукановића од осамостаљења Црне Горе, води систематску дискриминацију српског народа.

– У Црној Гори се крше темељне европске вриједности: слобода, једнакост, људска права, владавина права, вјерске слободе. Нападнуто је све што је српско: српски језик, ћирилица, интелектуалци, културни радници, српски лидери. Нападнута је наша Српска православна црква. Нападнута је наша Митрополија која је створила Црну Гору. Дјеца у Црној Гори у уџбеницима историје уче како је Србија била окупатор, што је супротно свим историјским чињеницама.Веома је важно да српски народ и сви грађани добре воље у Црној Гори устану у одбрану светиња. Ми, грађани Србије треба да се окупљамо у што већем броју у свим градовима и мјестима широм Србије, да им дамо пуну подршку. Очекујемо и вјерујемо да ће и наше институције такође далеко више и снажније да помажу српски народ у Црној Гори – рекао је Линта.

Он је поручио да не смије да се дозволи крајњи циљ црногорског режима да се на попису становништва 2021 године умањи број Срба.

– Важно је да сви заједно са нашом државом Србијом помогнемо српски народ свим дипломатским, политичким, правним средствима да се избори за своја права, да сачува своје светиње и да пошаљемо поруку јединства – поручио је Линта.

ЧУРОВИЋ: НЕКА УЗМУ ОНО ШТО СУ ИЗГРАДИЛИ НАКОН 1948. ГОДИНЕ

Предсједник Савеза Срба из Црне Горе Жељко Чуровић подсјетио је окупљене да је почетак одбране светиња у Црној Гори започела кишом и ријеком кишобрана у Никшићу испод које су људи сатима стрпљиво чекали да приђу кивоту Светог Василија.

Чуровић је подсјетио да је црногорска нација настала 1948. године декретом првог поратног председника Црне Горе, Блажа Јовановића, који је написао да се од тог датума сви грађани Црне Горе морају уписати национално Црногорци.

– Поручујем онима који су напали светиње нек узму сваку цркву коју су саградили од 1948. године. У Црној Гори по њиховом званичном попису 74% грађана припада Српској православној цркви, 63% говори српским језиком. Данас стојимо испод двије заставе, тробојке и црногорске заставе. Поштујемо ми ту заставу, али тражимо од оних који нас прогоне да се српска тробојка вијори у Црној Гори. Да је слободно можемо носити на нашим свадбама, сијелима, скуповима… – рекао је Чуровић.

Он је позвао Србе из Црне Горе који живе широм свијета да се уједине и подсјетио на чињеницу да у Црној Гори има на списку 10.000 Срба који имају право гласа а не живе у Црној Гори.

– Позивам сваког тог Србина да гласа на изборима, да дође на попис становништва и спријечи њихов план да нестанемо – рекао је Чуровић поручујући вјерницима и МПЦ да издрже у напорима за одбрану светиња.

ПЕРОВИЋ: ПОТОМЦИМА ОСТАВИТИ ПУТОКАЗ

Предсједник Удружења гуслара Војводине Бранко Перовић је рекао да је браћа у Црној Гори могу да рачунају на потомке оних који су из Старе Херцеговине дошли у војвођанску равницу.

– Наш народ је прошао многа страдања јер је имао своју Српску православну цркву. Добро знамо ко смо и шта смо, али наша је обавеза да потомцима поставимо путоказ да они не би живјели у лажи и заблуди. Никада не смијемо заборавити да су Црна Гора и Србија једна фамилија- поручио је Перовић.

БАКОВИЋ: ЈЕДИНСТВЕНО СМО СРПСКО ПЛЕМЕ ИСТИХ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА

Пјесник Благоје Баковић одржао је надахнути говор у коме је истакао да ниједно непочинство и недјело криминалног режима Мила Ђукановића није окупио Србе као ово најновије, најсрамније, најмонструозније, најбезумније и најбогохулније.

– Ко год каже да су Србијанци и Црногорци два народа, знајте да ради за службе које имају задатак да разарају српско национално биће. Ми смо јединствено српско племе истих предака и потомака. На овом тргу у новије вријеме гледали смо и слушали да наша браћа која себе сматрају и називају Црногорцима траже да буду равноправни са Србима у Србији онолико колико су равноправни са њима Срби у Црној Гори. Не дај нам Боже те памети и такве равноправности, јер би то значило да их изложимо прогону каквом још не видјеше ови простори – рекао је Баковић.

Он је подсјетио на вријеме када се Србија оглушила док су браћа преко Дрине крварила.

– Правили су се луди да се то догађа у некој другој држави, а те бомбе касније су падале по свима нама и по цијелој Србији.Ово је прилика да се помолимо Господу да се ни једна кап крви не пролије између нас. Зажмурите и сјетите се рођака у Црној Гори. Не треба нам ни Црна Гора ни црна Србија ако би се десило проливање братске крви – рекао је Баковић који је бесједу завршио стиховима своје пјесме „Пољубац.“

Овом скупу, између осталих, били су присутни предсједник општине Врбас Милан Глушац, протопрезвитер Далибор Купусовић са свештенском архијерејског намјесништва врбашког, замјеник предсједника Националног Савјета црногорске националне мањине Љубиша Симовић, предсједник Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду Божидар Миловић и многи други.

Текст: Трифко Ћоровић
Фотографије: Миле Шапић
ИЗВОР: СРПСКО КОЛО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар