ПОДРШКА БРАЋИ! Кренула ауто-литија из Србије ка Црној Гори, КОЛОНА ДУГАЧКА 5 КИЛОМЕТАРА (ВИДЕО)

  • Око 7.00 часова из Београда је кренула ауто-литија до границе са Црном Гором, у знак подршке тамошњим грађанима који протестују против Закона о верописповести, а у колони дугачкој око пет километара учествује неколико стотина грађана

Фото: Андрија Вукелић /ТАНЈУГ

Учесници ауто – литије, опремљени мајцама на којима пише „Не дамо светиње“, „Црна Гора – Србија, једна фамилија“, заставама Србије и иконама, окупили су се испред Сава Центра, где је служен и молебан.

План им је да се са још једном групом споје у Прељини код Чачка, одакле ће се још већа колона упутити до манастира Јабука у близини границе са Црном Гором.

Међу учесницима литије су и бајкери Мото клуба „Стара Херцеговина“ (Небојша Мандић на фотографији)

Главна порука коју желе да пошаљу јесте управо „Не дамо светиње“ у којој је, према речима Жељка Чуровића, председника Савеза Срба из Црне Горе, саткан и језик и писмо и чојство и јунаштво и држава.

„Овога пута желимо да пошаљемо поруку нашем народу да је 30. август од пресудног значаја да одлуче и да на најбезболнији начин реше питање спасавања светиња“, казао је Чуровић за Тањуг указујући тако да су управо парламентарни избори у Црној Гори шанса за српски народ да поврати своја права.

Како каже, спорни Закон је наговестио отимање цркава, односно подржављење светиња Српске православне цркве.

„А ми се питамо како неко може да узме туђу кућу да би се у њу уселио. То је први пут и преседан у свету“, казао је Чуровић.

Додаје да се не ради само о Закону вероисповести, већ и о дискриминацији српског народа.

У том смислу, Чуровић оцењује да су Срби у Црној Гори сведени на то да само имају право гласа, а да им је све остало одузето – и језик и писмо и право на запошљавање.

ТАНЈУГ/ИНФОРМЕР

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар