ДЈЕЦА У ОЧУВАЊУ ТРАДИЦИЈЕ: Завршен шести мeђународни фестивал фолклора у Билећи (ФОТО)

  • Поводом Међународног фестивала фолклора, „Дјеца у очувању традиције“, Билећа је данас била у знаку игре. Поред домаћина КУД „Владимир Гаћиновић“ Билећанима се представило још седам културно-умјетничких друштава из РС и Црне Горе : Љубиње,  Фоча, НевесињеЗахумље – Никшић, Сава Владиславић – Гацко, Бошко Вујадин – Источна Илиџа, Жупа- Никшић

.festival

Обучени у народне ношње из разних крајева, малишани су, на радост свих грађана, продефиловали улицама Билеће.

defile

После шетње градом вратили су се на стадион основне школе и такмичење је могло да почне. Програм је водила Анђела Џелетовић.

Присутне је испред КУД-а „Владимир Гаћиновић“ поздравио Миодраг Мињо Парежанин.

– Пуно је срце кад видим ову дјечицу око себе окупљене у очувању традиције. Овај фестивал има традицију већ шест година, а надамо се да ће се очувати и наредних година. У такмичарском  дјелу програмаучествују дјеца до петнаест година старости. Овај фестивал се одржава под покровитељством  Општине Билећа и Министарства за породицу, омладину и спорт, на чему смо им посебно захвални – истакао је Парежанин.

defile 2

defile 3

Част да отворе такмичарски дио програма имали су чланови КУД „Љубиње“ са кореографијом „Игре из Србије“. Они су уједно били и најмлађи чланови вечерашњег дружења.ples

После њих наступили су чланови КУД „Фоча“са „Српским играма из Црнорјечја“. Ово друштво постоји пет година и броји око 250 активних чланова.

Билећани су након тога уживали у наступу КУД „Жупе“ из Никшића, са „Игром и пјесмом из Груже“. Никшићани су, поред поред фолклорног састава, познати по гусларима, пјевачима и рецитаторима.

BILEĆANI

Удружење за очување народне пјесме и традиције „Сава Владиславић“ из Гацка представило се „Пјесмама из Шумадије“, а КУД „Бошко Вујадин“ из Илиџе „Играма из Сарајевског поља“.

Други представник из Црне Горе било је друштво „Захумље“ из Никшића који су побрали аплаузе и овације билећке публике. „Играма из Груже“ представили су се и Невесињци.

NEVESINJCI

Док је жири у саставу од по једног представника сваког друштва, доносио одлуку о најбољим, наступио је и домаћин  са „Играма из Ниша“.

Дошао је тренутак који су сви чекали – проглашење побједника.

За најбољи сценски наступ изабрано је „Љубиње“, за најбољи стил играња „Бошко Вујадин“, најсимпатичнију кореографију „Невесиње“, док је признање за најбољу народну ношњу припало гатачком друштву „Сава Владиславић“.

malci 1

Треће мјесто освојио је КУД „Жупа“ Никшић, друго мјесто освојила је „Фоча“, док је побједник овогодишње манифестације друштво „Захумље“ из Никшића. Побједницима је Миодраг Парежанин уручио пригодне награде.

pobjednici

Завршен је још један међународни фестивал фолклора, са жељом да сваки наредни, на радост свих учесника и организатора, буде бројнији.

najmlađi učesnik

НАЈМЛАЂИ УЧЕСНИК

АУТОР: ДАЈАНА АЛЕКСИЋ
ИЗВОР: СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар