ОДРЖАН 10. ГРМЕЧКИ МАРШ: Више од 500 планирала освојило Црни врх

  • Више од 500 планинара и љубитеља природе из 15 планинарских удружења са подручја Босне и Херцеговине, али и земаља окружења, судјеловало је на јубиларном, 10. „Грмечком маршу“.

Ради се о планинарском успону на Црни врх, највишу географску тачку на овој планини, чија висина износи 1.605 метара.

Организатори марша били су Завичајно удружење Сањана „Грмеч“, које постоји и дјелује у Бањалуци, те неколико друштава планинара, док су покровитељи били општина Дринић и Планинарски савез Републике Српске.

„Овом приликом морамо захвалити и становницима села Бравско, надомак Босанског Петровца, гдје је била и полазна тачка одакле се кренуло ка највишем грмечком врху. Они су се потрудили да све учеснике угосте на најбољи могући начин и снабдију их свим што је потребно“, саопштили су организатори.

Иначе, овај догађај има и своју историјску симболику, јер се одржава у знак сјећања на партизанске борце у Другом свјетском рату који су пружили снажан отпор фашистичком непријатељу на почетку Четврте офанзиве, у фебруару 1943. године, и одбранили слободну територију на подручју Грмеча.

Након што је сломљена поменута офанзива, створени су предуслови за ослобађање Санског Моста и цијелог подгрмечког краја, што се и догодило у октобру 1943. године.

Успон на Црни врх трајао је неколико сати и том приликом су учесници прешли стазу укупне дужине око 16 километара, а у вишим планинским подручјима кретање је отежавао снијег.

Циљ догађаја је првенствено промоција планинарства и спортског живота, али и природних љепота Грмеча, посебно у доба пандемије вируса корона.

Идеја се родила ранијих година, када је једна мала група планинара редовно организовала успон на Црни врх, након чега се покушало и успјело све омасовити. „У почетку нас је било неколико десетина, а сада је већ више стотина људи и све је прерасло у једну лијепу манифестацију“, кажу организатори.

Златан Чекић /Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар