ЈЕДАН ГЛАС ПРЕСУДИО: За градоначелника Мостара изабран Марио Кордић (ХДЗ)

  • Град Мостар добио је данас новог градоначелника, јер је Градско вијеће у трећем кругу гласања изабрало кандидата ХДЗ-а БиХ др Мариа Кордића са 17 гласова вијећника.

Кордић је по занимању љекар, специјалиста урологије, а задњих година успјешно је руководио Домом здравља Мостар.

На локалним изборима који су, након дванаест година, одржани 20. децембра прошле године био је носилац листе ХДЗ-а БиХ и освојио 13,870 гласова.

Други кандидат др Златко Гузин из Коалиције за Мостар добио је 14 гласова.

У прва два круга ниједан кандидат није имао довољан број, односно двотрећинску већину гласова. У првом кругу за градоначелника је кандидата имао и БХ Блок, али је Ирма Баралија испала јер је на другом наставку сједнице имала само два гласа.

У међувремену је кандидатуру био истакао и Арман Залихић из СДП-а, али је мало прије гласања напустио сједницу заједно с колегама из СДП-а, те није добио ниједан глас. БХ Блок, односно СДП је у међувремену изнио приједлог да се постигне договор да се градоначелник Мостара ротира, те да по 16 мјесеци буду кандидати Коалиције за Мостар, БХ Блока и ХДЗ-а, али такво нешто нису прихватили у ХДЗ-у, али ни у Нашој странци.

Конститутивна сједница Градског вијећа Мостара одржана је 5. фебруара, а тада је за предсједника Вијећа изабран Иван Зеленика (ХДЗ БиХ), а за замјенике Салем Марић (СДА) и Велибор Миливојевић (СНСД).

По Статуту Града Мостара градоначелник и предсједник Градског вијећа не могу бити из истог народа, те ће услиједити и избор новога предсједника Вијећа-

Из Хрватске републиканске странке саопштили су да су приликом гласања подржали Марија Кордића за градоначелника. ”Подршка њему је резултат договора ГО Мостар ХРС-а и њега као кандидата. Разлог зашто смо сјели с њим и тражили неки компромис лежи у невиђеној противхрватској кампањи од стране уједињење бошњачке политичке деснице и љевице, као и свих најјачих медија у БиХ”, навели су из ХРС-а.

У Градско вијећу ХДЗ има 13 вијећника, Коалиција за Мостар 11, СДП три, Хрватска републиканска странка три, Наша странка два, Прва мостарска партија два и српска листа ”Остајте овдје” једног.

Међународна заједница јутрос је позвала градске вијећнике да не одгађају избор градоначелника Мостара по правилима која су јасно прописана Статутом Града Мостара.

У јавности се одмах након избора нагађало да су ХДЗ и СДА постигли договор око формирања власти у Мостару, али није било договора око градоначелника.

TOП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар