Требињски марш БЕСМРТНОГ ПУКА поручио: Фашизам није заувијек побијеђен (ФОТО)

  • Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, у Требињу је другу годину заредом приређен марш „Бесмртног пука“.

Овим се наш град придружио обиљежавању овог важног датума у духу традиције покрета насталог у Русији, гдје се сваке године у градовима широм земље маршира у славу бесмртних хероја Отаџбинског рата.

Након окупљања код споменика Луки Вукаловићу, учесници свечаног марша кренули смо градским улицама до централног спомен-обиљежја браниоцима Требиња 1991-1995 и споменика ослободиоцима у Првом свјетском рату на Тргу слободе, а потом се упутили до спомен-костурнице бораца НОР-а и жртава фашистичког терора у градском парку.

На сва спомен обиљежја положено је цвијеће и одата пошта свим нашим суграђанима који су пали у ослободилачким ратовима.

Обраћајући се у име Градске управе присутнима на споменику НОР-а, Петар Влатковић, начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Града Требиња, подсјетио је да је капитулацијом фашистичке Њемачке, на данашњи дан 1945. године, побијеђена „геноцидна идеологија против које су српски и руски народ поднијели вишемилионске жртве“.

„Младе генерације и нараштаји који долазе мораће схватити да фашизам и геноцидне идеологије нису свуда дефинитивно и једном заувијек побијеђене. Оне се јављају повремено и у различитим облицима – доносећи мржњу и искључивост на расној, националној, вјерској и на другим основама. Борба против ових идеологија мора бити наше стално опредјељење и навика, мора бити наш начин живота и трајати заувијек“, поручио је Влатковић.

Изасланик Амбасаде Руске Федерације у БиХ Николај Манулик казао је да му је веома драго што је Требиње и ове године дио покрета „Бесмртни пук“, додајући да цијене заједничких побједа руског и српског народа у борби против фашизма добро знају и у Русији – гдје нема ниједне породице која није изгубила бар једног члана – на фронту, у концентрационим логорима, под фашистичким бомбама…

Он је казао да је покрет отпора у Југославији, прије свега српског народа, парализовао непријатељске снаге на стратешки важним територијама, што је несумњиво помогло и Црвеној армији да побиједи на источном фронту.

„На жалост, данас се суочавамо са жељом неких снага да фалсификују историју тог рата, да изједначују жртве и џелате. Све ово не само да вријеђа наше народе већ и разбија темеље модерног свјетског поретка. Стога је изузетно важно да смо уједињени у жељи да наставимо бранити историјску истину и правду“, поручио је Манулик.

Предсједник градског одбора СУБНОР-а Требиње Славко Шањевић подсјетио је да је у Народноослободилачком рату учествовало преко 4.500 Требињаца од којих је више од двије стотине преживјелих носилаца партизанске споменице и 11 носилаца ордена народног хероја.

„У току Другог свјетског рата широм бивше Југославије погинуло је 819 бораца, док су 874 жртве усташког и нацистичког терора. Укупно 1.693 жртве дало је Требиње, чија су имена уписана на вратима овог споменика. Оволики број жртава заслужује пажњу свих генерација и за сва времена“, истакао је Шањевић.

Организатори требињског марша су Град Требиње и градска организација СУБНОР-а.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар