ОШТРЕ МЈЕРЕ ФЕДЕРАЛНЕ ПОЛИЦИЈЕ: Више од 100 Требињаца добиће казне од 500 КМ због присуства на литургији у Завали?

  • Око 120 људи, већином из Требиња и околине, добиће прекршајне налоге због присуствовања литургији у недјељу у манастиру Завала у Поповом пољу, потврђено је за Топпортал из МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК).

    Фото: www.ravno.ba

“У цркви је било око 120 људи, обављен је разговор с одговорним особама. Полиција је сачинила службену забиљешку, те слиједе даље законом прописане мјере и санкције против свих присутних који су кршили закон и мјере које је издао Кризни штаб ХНК у ванредној ситуацији због вируса корона. Слиједом свих радњи, биће предузете санкције против свих лица, а ми имамо начина да их идентификујемо“, каже портпарол МУП-а ХНК Људевит Марић.

Што се тиче прекршајних казни које би могла добити лица која су присуствовала литургији, иако је од црквених власти наложено да се литургије служе без вјерника, а од државних власти забрањено окупљање због ризика ширења вируса корона, оне су јединствене и за прекршај непоштовања мјере овлаштене особе и износе 500 КМ.

На службеној страници општине Равно саопштено је да је Манастиру у Завали одржана служба на којој је присуствовало око стотињак вјерника из комшијских општина.

“Вјерници су довожени и комби возилима. Међу присутнима је било и малољетне дјеце и старијих од 65 година. Припадници Полицијске станице Равно су забиљежили сва возила. Њихове службене забиљешке ће бити упућене надлежним службама на даљње поступање“, наводи се на страници општине Равно.

На подручју Херцеговачко-неретванског кантона гдје се налази манастир од половине марта на снази су оштре мјере забране окупљања и кретања. Забрањено је окупљање више од десет особа на једном мјесту, као и забрана кретања за особе старије од 65 и млађе од 18 година.

И црквене власти су предузеле мјере на сузбијању вируса корона.

У саопштењу епископа захумско-херецговачког и приморског Димитрија од 21.3. јасно је наведено да ће се вјерници моћи причестити недјељом у девет храмова на подручју епархије.

“У осталим храмовима на подручју наше Епархије све док трају ванредне мјере Владе Републике Српске богослужења неће бити. Монаси у манастирима ће наставити са редовним богослужбеним животом, молећи се, као и сви ми, за спасење читавог свијета и прекраћење ове нарастајуће заразне болести, али без присуства вјерника.

Звона са свих саборних и манастирских храмова ће звонити свакога дана у 12 часова и све нас позивати да се додатно и заједнички, у својим домовима, помолимо за све болесне, и подсјетити нас: „да у својим молитвама у ове дане Часнога Поста не заборавимо на све оне који су заражени, нарочито оне чије је стање тешко или критично. Молимо се за све њих, њихове породице и пријатеље, као и за све медицинско особље које широм свијета пружа примјер жртве, саосјећања и љубави“, наведено је у саопштењу владике Димитрија.

Одмах након тога, водећи се мјерама које је донијела Влада Републике Србије, Свети архијерејски синод саопштио је да ће се литургије служити без вјерника.

Српска православна црква ће примијенити све препоруке, саопштио је Свети архијерејски синод поводом најновијих препорука Владе Србије да се, ради сузбијања коронавируса, вјерски обреди на отвореном и у вјерским просторима врше без присуства вјерника.

“Црква неће прекидати служење свете литургије нити престати да причешћује вјернике јер је то ствар око које се не може расправљати: она представља основу наше вјере у Бога живога“, наводи се у саoпштењу.

Из Синода су позвали свештенство, монаштво и вјерни народ да се у свему придржавају прописа које је донијела држава и упутстава о црквеном животу које је прописао Свети архијерејски синод.

Од вируса корона у БиХ је до данас послијеподне регистривано 354 заражене особе, од чега 201 у Републици Српској.

У источној Херцеговини, на срећу није регистрован још ниједан случај, али у Херцеговачко-неретванском кантону гдје се налази и манастир Завала заражено је 44 људи.

Топпортал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар