Обиљежено 79 година од покоља 5.500 Срба: Шушњар вјечна опомена

  • На гробљу Шушњар у Санском Мосту данас је обиљежено 79 година од страдања 5.500 Срба и 50 Јевреја убијених на том мјесту на Илиндан 1941. године.

Међу онима који сваке године долазе на ово стратиште је Веселин Лукић (82) који се присјетио страдања оца Илије, стрица Јове и брата Бошка, тада осамнаестогодишњака чије се име, из њему непознатог разлога, не налази на спомен-плочи.

– Били су одведени и никада се нису вратили, остале су само жене у породици које су се бориле да осталу нејач отхране – испричао је своју причу Веселин.

Начелник општине Оштра Лука Драган Станар, који је присуствовао парастосу страдалима истакао је значај да се сјећање на жртве овог усташког злочина сачува кроз историјске чињенице о томе шта се овдје заиста догодило.

Станар је подсјетио да су масовне егзекуције српског становништва на подручју Санском Моста почеле непосредно након окупације 1941. године, да су људи су убијани неселективно јер ту није било оружаног сукоба.

– Убијани су жене, дјеца, старци, одрасли мушкарци. За све ове људе који су убијени непосредно након рата говорило се да су жртве фашистичког терора. Али тачно се зна историјска чињеница, именом и презименом, ко их је убио, само зато што су били православне вјере – рекао је Станар.

Парастос страдалима на Шушњару и полагање вијенаца дио су манифестације која се организује поводом Дана и крсне славе општине Оштра Лука – Илиндана, али је ове године због епидемиолошке ситуације то све било доста скромније.

Илинданске свечаности, које се организују тим поводом, почеле су јутрос Светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Санском Мосту, а потом настављене служењем парастоса за страдале на Шушњару.

У наставку данашњих свечаности вијенци су положени и на спомен-обиљежја жртвама усташког терора на локалитетима Милин бирт и Клаоница као и у Спомен соби у Оштрој Луци.

Умјесто традиционалног славског ручка обиљежавање Дана и славе општине завршено је освештањем славског колача и кољива у Храму Христа Спаситеља у Оштрој Луци.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар