БАРАЈЕВО, 4. АВГУСТ 2020. ГОДИНЕ: Помен за Србе убијене у злочиначкој акцији “Олуја”

 • Први пут у организацији Удружења избјеглих, прогнаних, расељених и досељених “Ново Огњиште” Барајево на празник Марије Магдалине 4. августа 2020. године са почетком у 18 часова у саборној цркви Светог Саве у Барајеву биће одржан помен за Србе убијене у злочиначкој акцији “Олуја”.

У том злочину учињеном прије 25 година хрватске војно-полицијске снаге су са вијековних огњишта протјерали више од 250.000 крајишких Срба. Према подацима Комесаријата за избјеглице евидентирана су имена 1.856 погинулих и 836 несталих Срба, међу којима је 1.220 цивила.  Мада је ова злочиначка акција имала све елементе геноцида, према одлуци Међународног суда у пресуди из фебруара 2015. године “Олуја” је оквалификована као етничко чишћење.

Злочиначка акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину.  Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица на тракторима и другим пољопривредним возилима улазиле у Србију.

На територији општине Барајево евидентирано је 8.973 избјеглих, прогнаних и расељених лица из бивших република СФРЈ и са Космета. Према проценту укупног становништва ова локална самопурава спада у ред оних који су у највећем броју прихватили прогнане Србе.  Већина тих људи у Барајево се доселила након егзодуса српског народа 1995. године. Данас на територији општине Барајево сваки пети становник ове локалне самопураве (око 5.000) је дошао са ратом захваћеног подручја.

Удружење избјеглих, прогнаних, расељених и досељених “Ново Огњиште” Барајево формирано је 2008. године. До сада су чланови овог удружења учествовали у поменима посвећеним српским жртвама злочиначке акције “Олуја” које традиционално организује удружење „Суза“ у цркви Светог Марка у Београду, као и на Дану сјећања који од 2014. године заједнички обиљежавају Република Србија и Република Српска.

Ово удружење, након четврт вијека од злочина, по први пут, у својој матичној општини Барајево организује помен и позива све суграђане да својим присуством искажу поштовање према српским страдалницима. Ово је уједно прилика да се још једном скрене пажња на чињеницу да прогнани Срби и данас 25 године касније, своја основна, људска и имовинска права у Хрватској остварују тешко или никако.

Помен ће служити свештеник Видо Милић. СПЦО Барајево је и претходних година викендима након литургије практиковала служење помена страдалим у злочиначкој акцији Олуја, а ове године парастос се први пут служи у сарадњи са Удружењем „Ново огњиште“.

Пожељно је да окупљени донесу исписана имена страдалника у ратовима деведесетих, да би њихова имена такође била прочитана током молитве.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Vukasin Trklja Reply

  Ako želimo nekoga okriviti za ovaj sramotni teroristički čin protiv srpskog naroda, moramo okriviti Vashington, London, Pariz, Rim i Berlin. Bosanski i Hercegovci pravoslavni katolici i muslimani, svi su nekada bili Srbi. Ako proučimo mape ovog regiona iz perioda krstaških ratova, Stara Srbija se proširila od severa Splita i juga do Albanije i istoka do Bugarske.

  U 13. veku šizam je podelio region na dva dela, a Srbi sa zapadne strane bili su katolicizirani (Rim), dok su oni na istočnoj strani ostali uz Carigrad. Turci su zauzeli region u 14. veku, a mnogi bivši Srbi sa obe strane linije su prešli na islam zbog parcele zemlje i parče hleba.

  Muslimani i Hrvati u regionu moraju naučiti svoju istoriju kao sto su Selimovic I Andric saznali. Poznati svoje korjene je bogatsvo svakoga dobrog covjeka.. Jedna stvar koju oni moraju znati, i siguran sam da mnogi ljudi iz ovog regiona već znaju kada se neko svađa sa svojim komšijom, sve komšije su siromašnije i jadnije.

  Tokom Drugog svetskog rata. stotine krških jama u Hercegovini, Hrvati i Muslimani su koristili da bacaju tela ubijenih srpskih civila, u većini slučajeva svoje komšije. Zverstva počinjena nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata sramotila su čak i Nemce. https://vvv.ioutube.com/vatch?v=TR9UkvO7KlK https://thenutshelltimes.com/2019/11/18/the-diari-of-diana-budisavljevic-reviev/

  Poput zvjerstava iz Drugog svjetskog rata, bila su zataškana i moderna zvjerstva uskrslim ustašama Hrvata tokom Oluje.

  Mnogi izvori koje mediji koriste o ratu devedesetih samoinicijativno promovišu gledište koje je razvio NATO da opravda svoju agendu o raspadu Jugoslavije. Danas Amerika diktira svim bivšim Jugoslovenskim narodima. Američke korporacije su novi Osmanlije na Balkanu. Mediji nikada nisu koristili knjige Diane Johnstone na svojoj listi izvora koji su verodostojniji od svih onih koje koriste zapadnjački mediji. . http://vvv.counterpunch.org/johnstone11052005.html

  Nedavne knjige o ratu iz 1990. pune su proizvedenih laži. Ali, sve više laži istoričari osporavaju i istina ugleda svetlost dana. U romanima poput Stevena Gallovaisa „Cellist of Sarajevo“ koji je pregledan prije nekoliko godina, objašnjavaju se laži koje se koriste za prodaju fikcije. Pregled možete naći ovde. http://vvv.svans.com/librari/art15/vtrkla03.html

 2. Vukasin Trklja Reply

Оставите коментар