Расељени из села Изгори на родној груди прославили Илиндан

  • Мјештани села Изгори код Гацка, који су се раселили по цијелом свијету, окупили су се данас на радној груди, у храму у подножју планине Волујак гдје је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио Свету архијерејску литургију.

Илиндан је и слава храма, па је овај празник прилика да се прослави и сеоска слава.

Један од мјештана, који данас живи у Новом Стану, прича да никаква велеградска свјетла, вишеспратнице, нити базени не могу да испуне душу нити замијене љепоту краја у којем су одрасли, провели безбрижно дјетињство и школовали се.

И други његови сународници радују се што, како кажу, све чешће долазе, обнављају куће и уче дјецу да су вриједности које понесу са села непроцјењиве.

Радован Мастиловић, који је са синовима Владаном и Милутином стигао из Требиња, испричао је да је са њима стигло и десетак пријатеља да им покажу „овај рај“.

Након Свете литургије и ломљења славског колача домаћини села приредили су трпезу љубави.

Владика Димитрије је након литургије обишао Планински камп „Изгори“, власништво Дејана Јанковића у коме сваке године бораве туристи из Републике Српске, Србије и Црне Горе, међу којима и велики број познатих личности нађе свој мир међу планинским масивима.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар