У Котезима други пут поломљена спомен-плоча у знак сјећања на жртве усташког покоља

  • У селу Котези, на путу Требиње – Љубиње, још стоји поломљена спомен плоча на објекту некадашње школе, која је поломљена у новембру по други пут, а била је постављена у знак сјећања на усташки покољ за вријеме Другог свјетског рата, јер су усташе у овом објекту мучиле Србе из регије Поповог Поља и одатле их одвели и побацали у јаму Ржани До.

Плоча је у новембру поломљена по други пут и како је потврђено у Удружењу „Ржани До – Величани Попово поље“, које чине потомци и поштоваоци жртава, али се планира поново замијенити.

“И раније постављена спомен-плоча је била шарана, посипана црвеном бојом и скрнављења, што се дешавало и са новом плочом, да би је у новембру непознати починиоци поломили, што не доприноси изградњи суживота и толеранције“, каже предсједник овог удружења Максим Мракић.

Плоча је први пут постављена у јуну 2016. године, па је убрзо након оштећења и поломљена, а нова је постављена прије двије године, па поново поломљена и сада њени остаци стоје на зиду и на поду готово три мјесеца.

Спомен-плоча у селу Котези подсјећа на убијене мјештане регија Попово Поље и Бобани, као и становника Љубиња, које су усташе на превару похватале у својим кућама или у пољу док су обрађивали земљу, затворивши их најприје у сеоску школу, а одатле побацали у јаму Ржани До.

Весна Дука / Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Shaban Reply

    Ma nije to nista,gospodo Hercegovci!
    Zaigrali se malo (po drugi put),prijatelji vasih
    svjatjajsagosja biskupa Grgura i Mitra.

Оставите коментар