НЕИСТИНЕ НАЧЕЛНИКА ЧАПЉИНЕ: Хрвати по косовском рецепту покушавају да уклоне цркву у Пребиловцима

  • Предсједник Управног одбора Српског националног друштва „Пребиловци“ Миленко Јахура изјавио је да су тешке машине почеле да обрађују земљиште на платоу у Пребиловцима, које је општина Чапљина почела да дијели Хрватима из сусједних села, те да је због пријетњи појединаца угрожена безбједност локалног српског становништва.

pb

АКО ЛАЖЕ КОЗА … Чије су машине удаљене свега 750 метара од Храма Христовог Васкресења у Пребиловцима?

„Начелник општине Чапљина није рекао истину да је пребиловачка земља издата у закуп само једном Србину, јер су већ почели да је обрађују Хрвати из сусједних села. Машине раде на око 750 метара удаљености од цркве у Пребиловцима. По начину како се уређује терен, личи да је земљиште намијењено, између осталог, и за плацеве“, рекао је Јахура Срни.

Он је навео да машине раде и у угашеном српском селу Лозница, које је пострадало једнако као и Пребиловци у Другом свјетском рату и гдје се нико од Срба није вратио, јер је све попаљено.

„У Пребиловцима је 12 хектара добила особа која је очигледно јача и од начелника и припадник је корпуса такозваних хрватских бранитеља, чиме се и хвали, а који су спремни на све и то и не крију. Срби су сад безбједносно угрожени. Разумијем да и начелник ту ништа не може учинити и да је од њега много јача организација која стоји иза свега овога“, каже Јахура.

Он сматра да све има везе и са ситуацијом у Хрватској гдје је у успостављању нове власти, како је рекао, директно учествовала и Католичка црква.

„То је политика која жели да уклони Пребиловце и цркву у Пребиловцима. Иде се постепено, на косовски начин, упадом на терен, без икаквог обавјештења и без консултовања мјесне заједнице. Да ли неко може отварати, на примјер, каменолом изнад насеља ако је то државно земљиште, а да се не пита село“, истиче Јахура.

Он је раније у изјави за Срну упозорио да је општина Чапљина, без икакве најаве или претходног огласа на званичном сајту, почела да физичким лицима дијели земљиште, које је вјековна баштина Пребиловчана, на платоу у Пребиловцима, сјеверозападно од Храма Васкрсења Христовог.

„У земљишној књизи-грунтовници ово земљиште се и сада води као власништво Пребиловчана, међу њима и стотина породица истребљених директно или одложено у геноциду Независне Државе Хрватске 1941. године„, појашњава Јахура.

Он прецизира да је то земљиште, вјековна баштина Пребиловчана – њихова заједничка својина, која служи за слободну испашу стоке и за пролаз до дијелова њихових имања.

Јахура указује да ће оваквом општинском одлуком првенствено бити угрожене српске повратничке породице које живе од узгоја стоке,а којих је скоро половина у селу.

Он оцјењује да је ово најдиректинији притисак власти да се прогнани Пребиловчани не враћају у своје село, а одмах затим и порука повратницима да ту за њих нема перспективе.

Начелник општине Чапљина Смиљан Видић изјавио је раније Срни да је ова општина почела да даје у најам физичким лицима земљиште на подручју мјесне заједнице Пребиловци, али само оно које је у општинском власништву.

Коментаришући Јахурине тврдње, Видић каже да општина у најам даје само земљу која је у општинском власништву.

„До сада је на подручју мјесне заједнице Пребиловци извршена само једна додјела земљишта површине 4,5 хектара. Наведену површину је у најам добио домицилни становник Пребиловаца“, рекао је Видић

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар