ЛИНТА КРИТИКОВАО АНУ БРНАБИЋ: Предсједница Владе је имала обавезу да реагује на Пленковићеве неистине о агресији и наведе све проблеме прогнаних Срба

  • Линта критиковао предсједницу српске владе, јер у Суботици није реаговала на нетачну изјаву Пленковића о агресији Милошевићевог режима на Хрватску и није помињала отворена питања између двије државе која се тичу прогнаних Срба и преосталих Срба у Хрватској

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изражава изненађење због чињенице да предсједница Владе Србије Ана Брнабић није реаговала на нетачну изјаву предсједника Владе Хрватске Андреја Пленковића, приликом његове посјете хрватској мањини у Србији, да је Милошевићев режим извршио агресију на Хрватску. Пленковић је наведену неистину изрекао током заједничког отварања Хрватског дома у Суботици.

– Премијерка Брнабић је имала обавезу да одмах реагује и јасно поручи Пленковићу да Милошевић режим није извршио агресију на Хрватску већ да је Туђманов режим извршио насилну сецесију од Југославије с циљем обрачуна са српским народом и стварања Хрватске са што мање Срба. Са подручја данашње Хрватске је током рата протјерано више од пола милиона Срба – поручио је Линта.

Он је додао да је, поред тога, предсједница српске владе имала обавезу да, приликом свог јавног обраћања, каже да постоје отворена питања између двије државе из времена насилне сецесије Туђмановог режима од Југославије.

– Није ријешено питање повратка отете или узурпиране имовине и стечених права у складу са Анексом Г Бечког споразума о сукцесији, као ни новчана накнада за уништену имовину Србима у терористичким акцијама у хрватским градовима гдје није било оружаних сукоба -навео је Линта.

Он је додао да постоји значајан број проблема са којима се већ деценијама суочавају Срби у Хрватској.

– Још увијек нису постављени двојезични ћирилично-латинички називи улица, тргова, мјеста и институција, симболичан број Срба је запослен у државном и јавном сектору, на дјелу је и даље узурпација и отимачина српске имовине, у великој мјери није обновљена комунална инфраструктура у српским селима… Неопходно је успоставити исте стандарде у суђењима за ратне злочине и престати хапсити крајишке борце на основу хрватских потјерница. Посебан проблем је рјешавање питања несталих и есхумација посмртних остатака Срба са познатих гробних мјеста, као и рјешавање питања границе поштујући средњи ток ријеке Дунав.

 

САВЕЗ СРБА ИЗ РЕГИОНА

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар