НДП негира тврдње о изборним малверзацијама у Требињу – Вукановић очекује хапшење Пологоша

  • Народни демократски покрет (НДП) у Требињу одбацио је данас оптужбе народног посланика и предводника Листе за правду и ред Небојше Вукановића који тврди како је НДП учествовао у изборним малверзацијама у Требињу како би освојили један мандат у требињској скупштини.

Наиме, Вукановић тврди да има чврсте доказе и да вјерује да ће због тога НДП-овац, кога сматра најодговорнијим, Зоран Пологош бити ухапшен. Дио доказа предао и Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ, а сутра би требало да доказни материјал преда СИПИ.

“Ми имамо доказе које не желим да дамо полицији у Требињу, јер све што смо дали полицији у Требињу ништа од тога није процесуирано у тужилаштву. Због тога ћу све доказе предати СИПИ и тај процес је у току. Очекујем да СИПА реагује и ухапси Пологоша. Пријава је написана, али имамо још неких докумената које треба да додамо”, рекао је Вукановић за “Директ”.

Наводи да је још прије почетка избора обавијестио ЦИК да ће НДП начинити злоупотребе гласовима који ће пристићи путем поште.

„Рекао сам да је на претходним изборима Пологош злоупотријебио личне податке људи који су чланови Удружења Коњичана, које он води, тражио је људима потписе и личне карте у сврхе једне петиције. Он је те податке злоупотријебио. Ми имамо доказе о најмање десет људи који нису били у Србији, не живе ту, а тамо су пријављени за гласање”, додаје Вукановић.

Каже да је обавијестио ЦИК да ће НДП на тај начин добити око 150 гласова, а на крају број гласова које је ова странка добила поштом је био 145.

Тражиће, каже, и графолошко вјештачење због сумње да су једна или двије особе лажно гласале за све остале.

“Нек институције раде свој посао, вјерујем да ће Пологош завршити у затвору”, закључује Вукановић.

У НДП-у одбацују било какву умијешаност у изборне манипулације у Требињу и кажу да чекају очитовање ЦИК-а. Вукановићеве тврдње сматрају клеветом и најављују тужбу против њега.

“Мени је драго да су поднијели ЦИК-у пријаве, сачекаћу да се ЦИК изјасни шта је било, ја осуђујем сваку малверзацију. Кад ЦИК заврши свој посао и докаже да није било тога, ја ћу поднијети тужбу против Вукановића”, изјавио је на данашњој конференцији за новинаре Бојан Шапурић, предсједник Градског одбора (ГО) НДП-а у Требињу.

У томе што је НДП освојио највише гласова пристиглих путем поште, Шапурић не види никакав проблем и правда то тиме како млади људи са његове листе имају много родбине у Србији.

“Ја не разумијем шта је ту спорно? Кажу ми нисмо популарни, шта значи популарни? Знате ли да су на овој листи све млади људи, да имају своје браћу, сестре, родбину по Србији који нису због епидемиолошке ситуације хтјели долазити аутобусима. Шта је ту спорно?… Путем поште је пријављено 1100 гласова. Дошло је 620. Ко може знати како се гласало? Откуд Вукановићу наводи да неко из Коњица може ту гласати? Како он то зна? То подлијеже кривичној пријави. Ако он зна ко је како гласао, значи да је он учествовао у малверзацијама”, сматра Шапурић.

Зоран Пологош увјерава да никога није пријавио за гласање из иностранства. Сматра да повјерење које је добио путем поште не треба да чуди с обзором на то, како тврди, да има бројну фамилију која је гласала за њега.

“Откако се бавим политиком увијек сам имао тих гласова. Те 2012. године Вукановић је имао 222 гласа путем поште, а његови противкандидати нису имали ни стотину заједно. Је ли то био проблем? Године 2014. када сам изабран за посланика имао сам 214 гласова путем поште. Много мојих пријатеља и родбине живи тамо и имају право гласа и гласају за мене. Активирали смо се, замолили смо их да гласају за нас и гласали су. Ја не видим ту ниједан проблем”, наводи Пологош не коментаришући посебно чињеницу да и остали кандидати са свих других листи имају своје родбине у Србији.

Док у Вукановићевој Листи за правду и ред чекају окончање цијелог поступка и вјерују да избори у Требињу нису завршени те да ће ЦИК, ако не поништити цјелокупне изборе у Требињу, оно бар поништити гласове пристигле путем поште, мобилних и ковид тимова, дотле у локалном НДП-у славе један освојени мандат.

У скупштину ће, као дио власти, са 209 освојених гласова ући Бојан Шапурић, који је у коначници добио два гласа више од свог колеге Зорана Пологоша.

Николија Бјелица Шкриван / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар