Вукановић најавио блокаду свих институција у Требињу због сумње у регуларност избора

  • Због сумње у регуларност изборног процеса у Требињу и неповјерења према институцијама, народни посланик и носилац листе „За правду и ред“ Небојша Вукановић данас је, тачно у подне, са неколико својих присталица испред требињске Градске управе одржао скуп упозорења. Намјера му је била, како је јуче најавио, да блокира требињску Скупштину.

Иако је Полицијска управа (ПУ) Требиње забранила најављени Вукановићев скуп, полицијска аута и полицајци данас у подне били су присутни на свим прилазима згради ГУ Требиње.

“Скуп је забрањен у складу са Законом о јавном окупљању Републике Српске”, казали су “Директу” у Полицијској управи (ПУ) Требиње.

Циљ Вукановићевог скупа био је, каже, да бунтом укаже на низ неправилности у изборном процесу, јер од институција, које је упозорио да је до неправилности дошло, не очекује много.

Вукановић је поручио да је ово прво у низу окупљања упозорења. Сљедећи пут ће, каже, ненајављено блокирати Електропривреду Републике Српске (ЕРС), Хидроелектране на Требишњици (ХЕТ), судове, Град Требиње, те остале институције, изузев болнице. Сматра да је због бројних малверзација у изборном процесу остао без два одборничка мандата.

“Ако неће институције да раде свој посао, ми ћемо да се боримо свим средствима да их натјерамо да раде свој посао”, рекао је Вукановић и поновио да сматра да је дошло до неправилности приликом гласања путем поште, гдје је, како тврди, највише малверзација начинио НДП-ов Зоран Пологош.

Вукановић је јуче предао обимну документацију Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА).

“Ту су имена људи који хоће да свједоче, ту су необориви докази. Ја добијам одговор од тих институција да сам требао спавати са врећама 20 дана на смјене да бих спријечио да ме покраду и одбранио изборну вољу грађана”, навео је Вукановић.

За градоначелника Требиња Мирка Ћурића проблематично је то што Вукановић ради и то у “вријеме поста и док људи у Требињу умиру од вируса корона”.

“Гласало се поштом како се гласало, стигли су гласови као су стигли, видјели сте и када је у питању кандидат за градоначелника да је поприличан број гласова добио мој противкандидат… Данима се обмањује јавност да су се отпакивале вреће. За јавност, вреће мобилних тимова исти дан иду у Сарајево”, рекао је градоначелник Ћурић.

Он је додао да је на више бирачких мјеста – 002, 030, 009, 004, 038 Вукановићева листа себи приписала више гласова него што их је освојила, што је, наводи, показало бројање у ЦИК-у.

“Је ли то нормално? Ко је ту покраден? Шта мислите да се настави отварати оно на чему инсистирамо да се види, па да видимо колико су узели, неће добити ни четири мандата”, каже Ћурић.

По свему судећи, изборни процес у Требињу још није завршен. Оптуживање за крађе гласова стижу и од стране власти и од стране опозиционих партија. Јавности се не оглашава нико из Градске изборне комисије, иако их је Вукановић у више наврата позивао на одговорност.

Николина Бјелица Шкриван / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар