ГАЦКО: Социјалисти одлучују о скупштинској већини

  • Према утврђеним резултатима које је јуче објавила Централна изборна комисија, у локалном парламенту Општине Гацко два највећа блока имају по шест одборника. Кључ за скупштинску већину ће вероватно бити у рукама СПС-а. Но, у СДА се и даље надају одборничком месту, па су ЦИК-у поднели захтев за поновно бројање гласова.

Централна изборна комисија је  објaвила резултате који, како већина наших саговорника тврди, могу да се сматрају и коначним.

Према утврђеним резултатима, по шест одборника имају СНСД и СДС, ПДП И СПС имају по два, а по једног ДНС, Демос и Прва СДС.

Комотна већина окупљена око СНСД-а сада више није тако сигурна имајући на уму дешавања са СПС-ом и Додков категоричан став да се коалиција раскида на свим нивоима.

Што се Гацка тиче, Максим Скоко, потпредседник СПС-а, не искључује ни једну могућност. За “Директ” је рекао да ће се више знати након састанка општинског одбора ове странке.

“У наредних 5-6 дана ћемо се састати и одлучити о даљим корацима. Логично је да прво попричамо за изабраним начелником коме смо у кампањи дали подршку”. Ипак, наглашава да не значи и да је то коначно, односно, оставља простор да одлука буде и другачија. У том случају би скупштинску већину могли да формирају са СДС-ом и ПДП-ом који су традционално у коалицији.

Ипак, имајући на уму стање дефетизма и хаоса које је завладало у СДС-у након што је начелник Радмиловић изгубио у трци за начелника, та варијанта је више теоретска, а СПС би могао да рачуна на максималне уступке. Сигурно је да ће то оснажити преговарачки капацитет и са СНСД-ом, односно, да им је позиција заменика начелника загарантована.

Овакав статус би могао да им пољуља само СДА уколико се испостави да је тачна тврдња Халида Чустовића да су освојили више гласова него што је утврђено. Каже да су због тога поднели захтев ЦИК-у за поновно пребројавање у општини Гацко.

“Листа СДА за СО Гацко је путем поште добила само 40 гласова, а од наших активиста и симпатизера имамо информацију да је послато најмање 60 гласова. Сигуран сам да имамо преко 225 гласова и да смо остварили један мандат”, тврди Чустовић.

Коначни резултати би требали да се знају најкасније до 15. децембра, а што се утврђених тиче, тренутни састав СО Гацко изгледа овако:

Од кандидата СНСД-а одборнички мандат су освојили Срђан Миловић, Василије Лажетић, Бранко Шојић, Петар Марковић, Синиша Шуковић и Мирослав Лојовић.

Готово је извесно да ће се Вукота Говедарица, који је био носилац СДС-ове листе, одрећи одборничког мандата, па ће у СО Гацко боје ове странке бранити Благоје Тепавчевић, Вера Тепавчевић, Јелица Бјековић, Саво Старовић, Мирослав Вуковић и Христина Јањић-Зиројевић.

ПДП ће представљати Радоица Антуновић и Милан Гутовић, СПС – Синиша Мандћ и Саша Шкиљевић, ДНС – Милош Шолаја, Демос – Милош Тепавчевић, а Прву СДС – Рајко Паповић.

У зависности од коалиционог споразума, могуће је да ће уместо у локални парламент, неко од изабраних сести у једну од функционерских фотеља. Било како било, може се рећи да је од 19 одборника половина оних које смо већ виђали у гатачкој скупштини у неким од претходних сазива.

Подсећамо, на локалним изборима одржаним 15. новембра за начелника је изабран Огњен Милинковић, кандидат СНСД-а. За њега је гласало 56% изашлих на изборе.

МИЛАНКА КОВАЧЕВИЋ / ДИРЕКТ ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар