На Ублима откривен споменик војводи Луки

  • На платоу испред цркве Светог депота Стефана на Зубачким Ублима данас је свечано откривен и освјештан споменик устанику и војводи херцеговачком Луки Вукаловићу.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Споменик, са одљевком који вођу херцеговачких устаника приказује у природној величини – рад вајара Ђорђа Лазића Ћапше и умјетничке ливнице „Станишић“ из Ченеја, свечано је открио градоначелник Требиња Славко Вучуревић са представницима сусједних црногорских општина, а освјештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.
Обраћајући се окупљеном народу и званичницима из Требиња и сусједних општина Херцеговине и Црне Горе, владика Григорије рекао је да је „Лука Вукаловић парадигма и симбол наших великих дјелатника и ратника, који изненада бљесну у свом времену остављајући неизбрисив траг за собом“.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије
„Досљедан у својој борби за слободу, као најсветијем идеалу којем је тежио, за слободом је трагао и за њу се неуморно борио, не узмичући ни пред највећим препрекама, ни пред најљућим противницима. Када је, на крају, издан и преварен од оних којима је повјеровао, није могао и сам да изда оно за шта се борио читавог живота – свој народ, његову и своју слободу, коју је на крају потражио у изгнанаству, у братској земљи, мајчици Русији, којој су се Срби, и онда као и данас, окретали – и од ње помоћ искали кад им је било најтеже“, рекао је епископ захумско- херцеговачки.
Подсјећајући на важност подвига херцеговачких устаника, који су историчари одавно крстили „Трећим српским устанком“, а њиховог вођу војводу Луку „српским Гарибалдијем“, градоначелник Славко Вучуревић је рекао да је Вукаловићева устаничка пушка, као позив на ослобођење, одјекнула много даље од завичајног крша, да је уздрмала Европу и проблеме поробљеног херцеговачког народа кандидовала на највећу, политичку позорницу великих сила, те да устанички идеали – слобода и живот достојан човјека, иако нису остварени, као надахнуће свим будућим генерацијама – трају и данас.

„Шта нам Лука значи данас и шта је оно што је он започео – а ми требамо наставити? Ја одговора немам – али сигурно знам да су и даље кључне ријечи – слобода и људско достојанство. Без та два појма, овом народу не може се саставити сувисла политичка мисао, нити одредити путања којом би се даље морало“, рекао је Вучуревић, додајући да стога и не чуди „зашто се и данас враћамо Луки и старим питањима“.

„Нисмо задовољни зато што умјесто стварне слободе имамо неку квази и виртуелну слободу, привид покривен бројним декларацијама и законима. А умјесто достојанства – и даље имамо тешку борбу за залогај хљеба и оно мало грађанског самопоштовања, које нам стално измиче“, рекао је градоначелник Требиња додајући да је жеља свих Требињаца и Херцеговаца да се земни прах војводе Луке након вјековања у туђини коначно врати и нађе смирај у завичајном кршу.

Уочи откривања споменика Луки Вукаловићу, у цркви Светога Стефана на Зубачким Ублима свету архијерску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

У културно-умјетничком програму свечаности наступили су глумац Миро Николић из Никшића, културно-умјетничка друштва „Алат Свислајон“, „Јован Дучић“ и „Херцеговина“, те етно-група „Нагоркиње“ из Требиња, као и КУД „Захумље“, народни гуслар Стеван-Мишо Поповић и млада пјевачица Тијана Блечић из Никшића.

Извор: РАДИО ТБ/ Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. Vojislav Reply

    Divim se Luki VUKAJLOVIĆU I OSTALIM SLAVNIM IMENIMA HERCEGOVACA ŽIVEĆE DOK JE VEKA I SVIJETA.

Оставите коментар