ПОНОСАН НА СВОЈЕ БИЛЕЋКЕ КОРИЈЕНЕ: Откривен споменик Карлу Малдену испред Југословенске кинотеке

  • Испред Југословенске кинотеке у Београду данас је откривен споменик чувеном америчком глумцу српског поријекла Карлу Малдену, који је рођен као Младен Секуловић.

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је да је Малден био најбољи амбасадор српског народа, те да стога данашњи догађај има додатну тежину.

Обраћајући се званицама у Југословенској кинотеци, Брнабићева је поручила да ће се Србија Малдену и људима попут њега захваљивати и да ће их памтити.

Она је рекла да је ријетко кад и било којим поводом зове предсједник Србије Александар Вучић да јој скрене пажњу на неки догађај, али да је то учинио поводом данашњег догађаја, што потврђује каква је Малден био личност.

Министар културе Србије Владан Вукосављевић рекао је да је Малден једна од холивудских величина који никада није дошао на Брионе, иако је предсједник некадашње државе био велики филмофил, али да никада није престао да истиче своје поријекло и улогу коју је његов отац Петар имао у његовом васпитању.

„Васпитан сам тако да сам се осећао да сам лично дошао из малог села код Билеће. Иако тамо нисам крочио док нисам постао зрео човек. Отац ми је певао песме из свог краја… српске песме и ја сам слушао. Отац ме није терао у српску школу, али сам ишао у српску цркву, потом ме је уписао у хор `Карађорђе`“, навео је Вукосављевић Малденове ријечи.

Вукосављевић је нагласио да је Петар Секуловић велики Србин који је свом сину приближио и Шекспира, тако што га је одвео у чикашко позориште на „Млетачког трговца“, гдје га је подучио да скине капу, као и у цркви.

„Ово је прича о оствареном америчком сну који су сањали многи, а остварили само ретки“, рекао је Вукосављевић.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот оцијенио је да је Малден представљао оно најбоље што имају Србија и САД и захвалио Влади Србије што је, како је рекао, пронашла добар дом за Малдена у Југослованској кинотеци.

„Да је он данас овде мислим да би остао без речи. Он се увек поносио својим пореклом о чему говори и то да је његово америчко презиме Малден изведено од његовог српског имена Младен, као и то да се у његовим филмовима готово увијек појављивао неки лик који би носио његово српско презиме – Секуловић“, рекао је Скот.

Он је додао да лично скида капу Младену Секуловићу – добитнику „Оскара“, предсједнику Филмске академије Америке и једном од највећих глумаца у историји.

Амерички угоститељ, филмски глумац и продуцент Добривоје Танасијевић, познатији по псеудониму Дан Тана, блиски пријатељ Карла Малдена, рекао је да је велики глумац био захвалан САД, које су му дале све и хтио је да им узврати, али да је прије свега волио своје српско поријекло.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић исказао је задовољство што је та институција и Србија добила обиљежје које ће је заувијек сјећати на Малдена.

Видео-линком присутним су се обратиле и кћерке великог глумца, поручивши да дух њиховог оца живи, захваливши иницијаторима и оним који су реализовали изградњу споменика на српском, ријечју „Живјели!“.

На исти начин своје хвала Малдену упутио је и чувени холивудски глумац Мајкл Даглас, поручивши да му је жао што данас није у Београду на откривању споменика Малдену, од којег је, како је рекао, све научио и који му је био као отац, а прије свега „велики, велики човјек“.

Церемонији откривања споменика присуствовала је и делегација Завичајног клуба Билећана у Србији

На церемонији откривања споменика, аутора Здравка Јоксимовића, прочитано је и писмо актуелног предсједника Америчке филмске академије.

Карлу Малдену јуче је исказано велико признање и у Републици Српској, гдје га је предсједник Републике постхумно одликовао Орденом Његоша другог реда за исказано родољубље и велике заслуге у културном и духовном развитку, јачање пријатељских веза српског и америчког народа, као и примјеран добротворни рад.

 

АГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар