СИМБОЛ ХЕРЦЕГОВАЧКЕ СЛОБОДЕ: Откривен споменик Луки Вукаловићу у Требињу

  • Част да открије споменик чувеном херцеговачком војводи Луки Вукаловићу добио је Младен Иванић, српски члан предсједништва БиХ. На платоу поред Каменог моста споменик је освештао епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије

spomenik 16

 

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, након откривања споменика, рекао је да је Лука Вукаловић аутотенична историјска личност, који је подигао устанак рачунајући на слободу не само својих Требињаца и сусједа дуж границе са Црном Гором, него на сва три народа на овом простору.
„То је била намјера да се избјегне грађански рат. Он је формулисао политичке циљеве који су давали сигнале свима да му се прикључе. Он је тражио поштовање закона, али и промјене. Пружио је шансу тадашњој власти да се избјегну сукоби, међутим у игри је било много интереса и проговорило је оружје“, казао је Младен Иванић.

spomenik 00 spomenim-01
Владика Григорије је говорећи о истакнутом херцеговачком војводи рекао да је Лукина жртва утолико већа и трагичнија, јер је прогнана на крају своје мукотрпне борбе за слободу.

spomenik 14

„Његова борба и смрт у прогонству биле су страшни злочин, али и залог за слободу у којој живимо данас и то никако не смијемо сметнути с ума. Треба сваком дјетету објаснити да је Лука Вукаловић, који им је у насљедство оставио слободу, а његов дух нам је надахнуће, да у вјери и нади издржи у најтежим тренуцима. Личности попут Луке Вукаловића пате и страдају, али на будућност утичу све силније. Постоје људи срећни и важни у свом времену, а како вријеме одмиче, све незнатнијије док не падну у заборав, а вријеме је најбољи судија и показатељ величине нечије жртве и личности, јер постоје они који су важни у једном времену, а онда падну у заборав“, истакао је владика Григорије.
spomenik 15

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић је навео да је Лука Вукаловић започео нешто што је морао, што га је много коштало, али што је за народ имало трајни резултат.
„Лука је у свим временима и свим властима симбол слободе и отпора народа Херцеговине. Лукина пушка је пукла јер је вода дошла до гуше, не само у Херцеговини него и у Европи. У народној души је остало оно што је у Лукином покрету било најдрагоцјеније, борба за живот достојан човјека“, навео је Вучуревић.

spomenik 12

„Ја, Лука Вукаловић, војвода ‘ерцеговачки“- Никшићки глумац Миро Николић извео је одломак из монодраме

На церемонији присуствовали су представници политичког и јавног живота Херцеговине, челници побратимских градова и општина, као и бројни грађани и гости.

spomenik 11

Гости из Војводине: Урош Милојевић. Јово Радош и Ристо Дангубић

spomenik 10

Побратими: Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина

Извор: Радио Требиње
Фото: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар