Откривен споменик у Гајдобри: Војвода Лука Вукаловић био је и остао херцеговачки Карађорђе!

  • Како је поносно данас бити Херцеговац у Гајдобри. У срцу Бачке, Гајдборани су прославили своју крсну славу Свете Петра и Павла, као и 70 година од доласка Херцеговаца у ове крајеве. Посебност овог дана је велики повратак вође херцеговачког устанка Луке Вукаловића међу своје. Сабрао је велики војвода своје сународнике и у грудима запалио ватру пркоса, туге и поноса….

18

текст: Трифко Ћоровић
фото: Слободна Херцеговина

Част да открију импозантан споменик Луки Вукаловићу припала је идејном творцу ове замисли Ристу Дангубићу, председнику МЗ Гајдобра и Славку Вучуревићу, градоначелнику Требиња.

01

Гајдобрани су показали приврженост старом завичају, па није ни чудо што је споменик „Херцеговачком Карађорђу“, „српском Гарибалдију“, како су га описивали изузетно надахнути говорници осванула баш у војвођанској равници.

06 12 13

Импресиван споменик, на чијем постољу су уклесани Шантићеви и Дучићеви стихови добио је своје место на централном тргу у Гајдобри који и носи име Војводе Луке Вукаловића.

23

На тргу који је тематски осмишљен, поред велелепне статуе Луке Вукаловића је и фонтана која представља брод којим је отишао у Русију и који је са чежњом гледао у нади да ће се вратити међу своје Херцеговце и довршити борбу за слободу против отоманске немани.

22

Лука Вукаловић није дочекао тај брод, није дочекао ни херцеговачку победу над Турцима, али никад није изашао из срца Херцеговаца и онда и данас остао је вођа.

17

Општи је утисак да ће овај велики српски јунак, сасвим сигурно, доживети судбину Јована Дучића, и да ће његови земни остаци кад-тад доћи у родну Херцеговину. Можда је баш ово та генерација Херцеговаца која ће тај задатак довршити до краја.

04

Идентични споменици биће откривени 2. августа на родним Зупцима и 19. августа у Требињу.

14

Због обиља материјала, комплетан извештај са овог великог српског херцеговачког сабора, за који ће време показати да је од историјског значаја,читаћете током сутрашњег дана на страницама Слободне Херцеговине.

 

(Овај текст и фотографије није дозвољено преузимати без писмене дозволе редакције Слободне Херцеговине)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар