Откривен споменик славном команданту Новици Гушићу (ФОТО)

  • Споменик славном команданту Невесињске бригаде Новици Гушићу данас су у Невесињу открили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, предсједник БОРС-а Миломир Савчић и син легендарног командата Дамјан Гушић, син погинулог борца Александар Зиројевић и један од команданата Невесињске бригаде Ранко Продановић.

    Откривен споменик Новици Гушићу Фото: Тwitter

Споменик у природној величини постављен је на улаз у бившу касарну „Невесињска пушка“, а рад је познатог академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке.

Иницијативу за изградњу спомен-обиљежја покренула је општинска Борачка организација, која је изградила споменик заједно са општином Невесиње, Електропривредом Републике Српске, Електро-Херцеговином, Хидроелектранама на Требишњици и ХЕ „Дабар“.

Из Борачке организације општине Невесиње су нагласили наглашавају да борци памте пуковника Гушића по храбрости, одлучности и поштењу што га сврстава у ред најчаснијих српских војсковођа, те да ће овај споменик трајно подсјећати на људску и војничку величину, слободу и патриотизам.

Гушић је преминуо у Београду у марту ове године у 79. години, а сахрањен је у родном селу Братач код Невесиња.

Када је у јуну 1992. године кренуо егзодус српског народа и војске из долине Неретве, Гушић је 16. јуна на Чобановом пољу код Невесиња стао пред војску и народ и рекао да даље нема повлачења.

Тог дана је формирана Невесињска бригада и сматра се да је то било пресудно за одбрану источне Херцеговине и Републике Српске.

Гушић је на челу Невесињске бригаде био и током Митровданске офанзиве у новембру 1992. када је далеко јачи непријатељ доживио тежак пораз од припадника Невесињске бригаде, чиме су сачуване источна Херцеговина и Република Српска.

Гушића је красила велика храброст и одлучност, те да је у пресудним тренуцима и својим надређенима знао рећи „не“, па је тако током Митровданске битке 1992. године одбио повлачење на резервне положаје уз ријечи: „Немамо резервно Невесиње, па ни резервни положај“.

Бригада под његовом командом није изгубила ни педаљ територије.

Митровдан се у Невесињу обиљежава и као Дан општине и крсна слава Борачке организације Републике Српске. Данас је у Саборном храму служена света архијерејска литургија, а након тога помен, те су положени вијенци на Споменик слободе.

РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар