Млади Херцеговци у Новом Саду организовали 15. акцију добровољног давања крви (ФОТО)

  • Протеклог викенда, тачније у суботу 22.10.2022. године, млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији организовали су другу овогодишњу, а укупно 15. акцију добровољног давања крви.

Овога пута умјесто у просторија Удружења акција је организована у просторијама Завода за трансфузију крви Војводине уз несебичну подршку запослених у овој установи, као и Црвеног крста Новог Сада, чији један од Актива добровољних давалаца крви представља и организација Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Рано је рећи да овом акцијом млади из Удружења успјешно завршавају ову годину, јер до краја године припремили су још доста активности, а посебно оних које имају хумани карактер.

У име организатора Бојан Миленић је сумирао учинак ове акције.

– Укупно је прикупљено 42 дозе драгоцјене течности, док су три даваоца одбијена послије љекарског прегледа. Петоро студената се по први пут уписало у добровољне даваоце. У овој години, у двије акције, прикупљено је 106 доза крви што је значајан резултат. Ништа мање поносним не осјећају се ни они који овога пута, због здравствених разлога, нису могли да дају крв, али то нимало не умањује њихову хуманост. Посебно нас радује чињеница да постоје млади људи са развијеном свјешћу о давалаштву крви и који желе хуманост да покажу на дјелу.

Управо је Миленићу, на недавно одржаном савјетовању за волонтере, организаторе акција добровољног давалаштва крви, које је одржано у Врњачкој Бањи, у организацији Црвеног крста Новог Сада уручено именовање за Секретара организације актива Црвеног крста Новог Сада за мандатни период од 2022-2026 године, као и Милошу Томићу за предсједника Комисије за рад са младима.

– Управо знања и вјештине стечене током овог Савјетовања примјенили смо и за организацију ове акције. Посебан акценат смо ставили на промоцију и медијски наступ. Поред медијског простора на порталу Слободна Херцеговина, најутицајнијем завичајном сајту у Србији, акцију су најавили и Новосадски репортер коме се овим путем захваљујемо, баш као и новинарки ове редакције Никеи Вучетић која годинама прати рад Удружења и учествује у бројним хуманитарнм акцијама.

Организатори су нам рекли да је у договору са земљаком и редовним даваоцем крви Раденком Видаковићем, власником такси удружења МБр, реализована и промоција акције давања крви у свим такси возилима овог Удружења.

– Раденко и његов кум Видак Тодоровић, иначе члан Извршног одбора Удружења, засукали су рукаве и даровали крв и на најбољи могући начин су показали на најбољи могући начин али и пружили пуну подршку организацији акције.

Савјетима и неисцрпним причама из Херцеговине акцију је подржао али и крв даривао пуковник др Братољуб Бркљача, превасходно наш земљак и предсједник Управног одбора Црвеног крста Новог Сада.

Да Херцеговина није далеко од Новог Сада доказао је и редовни давалац крви Милан Вуковић који је на акцију стигао из Билеће.

Браћа Богдан и Стеван Шиник, гуслар Милош Лучић али и чланови мушке пјевачке групе Удружења били су само једни од бројних даваоца ове акције.

Иако се акција одржала изван просторија Удружења организатори су се потрудили да се и на овој акцији осјети дух Херцеговине али и мириси и укуси традиционалних специјалитета из Херцеговине, па је међу послужењем били уштипци и сир из мјешине на чему смо захвални Огњену Шкиљевићу (Хедониста са камена). Ни овога пута није изостала подршка од МДД групе тако да су се даваоци окријепили уз воће које ова компанија редовно поклања на свим акцијама давања крви.

За крај ове године млади из Удружења припремили су богат програм: Трећи Сабор омладине Херцеговине и пријатеља који се одржава 4.11. у ресторану Рибарац у Новом Саду, затим хуманитарна акција за прикупљање помоћи за лијечење Милане Матковић из Гајдобре, Помоћ за кориснике свратишта за децу и одрасле у Новом Саду…

Велику захвалност успјешно реализованој акцији добровољног давања крви дугујемо свим даваоцима крви који нас подржавају све ове године…

 

 

 

 

 

.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар