ДЈЕЛА, А НЕ РИЈЕЧИ: Херцеговци у Новом Саду организовали седму акцију добровољног давања крви (ФОТО)

  • У уторак 16. aприла 2019. године просторије Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Новом Саду биле су и овога пута мале да приме све оне хумане људе који су дошли да дају крв па се тако ред формирао испред Удружења.

Лијепо вријеме послужило нас је да пријатно дружење организујемо испред наших просторија а о успјешности акције говоре бројке, јер је наш мото “ДЈЕЛА А НЕ РИЈЕЧИ“.

На нашој 7. акцији укупно је учествовало 86 даваоца крви од којих је послије љекарских прегледа крв дало њих 78.

Посебно радује што је на овој акцији било 22 младих који су први пут дали крв и на тај начин се сврстали у ред најхуманијих особа.

– И ову акцију организовали смо у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине – истиче Бојан Миленић један од организатора акције и секретар Црвеног крста Актива Удружења.

И овога пута није изостала медијска подршка појединих медија и интернет портала, а Радио телевизија Војводине је снимила и кратак прилог са саме акције.

За РТВ изјаву су дали Марко Никчевић испред Удружења који је истакао циљ акције и представио резултате досадашњих акција.

Зорица Бијелић стручни сарадник за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине истакла је значај самих акција и позвала све да крв поред оваквих организованих акцију могу свакодневно дати и у просторијама Завода који се налази у улици Хајдук Вељка 9а у Новом Саду.

Пуковник др Братољуб Брљача предсједник Управног одбора Црвеног крста Новог Сада није крио задовољство што се налази међу својим земљацима а за РТВ је истакао да су даваоци крви једни од ријетких који раде за добро других.

Својим присуством подршку и дивљење самој организацији дали су и Драган Лазић секретар Црвеног крста Новог Сада, Раде Станојчић сарадник ЦК НС задужен за организовање Акција давања крви као и Јелена Милић из Црвеног крста Војводине. На радост свих младих, иако на одмору, акцију је својим доласком подржао и свима омиљени доктор Васо Кулиџан из Завода за трансфузију.

Поред подршке у организацији испред Удружења присутне је поздравио Божидар Миловић предсједник Удружења као и Војо Вукоје један од оснивача Удружења. Видак Тодоровић члан Извршног одбора Удружења је и самим чином давања крви заједно са својим пословним сарадницима подржао ову акцију.

Подршка је и овог пута стигла и из Херцеговине-Билеће гдје су на акцији били присутни Милан Вуковић као и Љубо Тркља искусни билећки маратонац учесник управо одржаног Београдског маратона.

Посебан печат ове акције дали су чак 5 парова браће: Стегић (Бојан и Срђан) из Шида,  Гаврић (Војкан и Светозар) из Бечеја, Секулић (Милан и Дејан) Ђуричић (Горан и Радован) Грбушић (Владимир и Милош) као и брат и сестра Немања и Мирослава Бодирога.  

Да се хуманост учи код куће и од малих ногу показао је Горан Ђуричић који је и овога пута на акцију дошао са једноипогодишњим сином Богданом

Млади су се потрудили да буду добри домаћини, а да се осјети и мирис и укус Херцеговине послужили су уштипци (приганице) са сиром из мјешине.

И овога пута браћа Ђурасовић  (МДД група) обезбједили су за све даваоце довољне количине воћа.

– За наредну акцију која је планирана за 9. септембар у просторијама Завода за трансфузију крви се већ спремамо јер ће она бити посебна-поручују млади из Удружења.

Текст: Б. Миленић
Фото: З. Секулић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ДЈЕЛА, А НЕ РИЈЕЧИ: Херцеговци у Новом Саду организовали седму акцију добровољног давања крви

Оставите коментар