Мјештани насеља До протествовали против изградње мини хидроелектране

  • Мјештани насеља До у општини Берковићи окупили су се јуче на градилишту мини хидроцентрале ”До” да мирним протестима искажу своје незадовољство градњом овог објекта, који, како кажу, уништава њихова имања, али и саму ријеку Брегаву и млинице које су старе више од једног вијека, а налазе се под заштитом државе.

put
Према ријечима Новице Шкрба једног од организатора протеста и мјештанина насеља До, камење и земља урушавају се и уништавају чак и споменике који се налазе под заштитом државе.

– Не придржавају се концесионог уговора у којем је стриктно подвучено да не смије ниједан камен, а камоли громада отићи у Брегаву. Међутим, они затрпавају Брегаву, уништавају ријеку, затрпали су скроз корито, а чак су угрозили и рибљи фонд. Надзорних органа нема, обраћали смо се локаној власти, а они са сељанима никада нису спровели никакву расправу око те изградње. Овдје је објекат млиница, стари аустроугарски водовод и све је то под заштитом државе – казао је Шкрба.

Миленко Бркић, чија је башта затрпана каже да њих мјештане нико ништа није питао, те да су му ти радови уништили башту.
– Једну башту ми је локална власт с Берковића отела и затрпала, а другу су потпуно оборили, зидове уништили доље код моста гдје је направљен. Нико овдје није долазио, нити питао за нас. Они су одржали Скупштину локалне власти Берковића без присуства икога одавде од мјештана. То су радили на своју руку И кажу да су позвали људе преко радија да ће бити та општинска конференција међутим, нема свако ни радио – огорчен је Бркић.

Славен Шкрба, један од мјештана Дола, каже да му је угрожен млин те кућа, која се налази на обали ријеке.
– Прије три године сам својим средствима обновио млин, а сада су дошли да га руше. Ријека Брегава је свима нама овдје као мајка. Је ли ово правна држава? Није – казао је Славен Шкрба.

Авдо Елезовић из Стоца, који је заједно с неколико пријатеља дошао да подржи протесте мјештана Дола, каже да ће сљедећи протести бити много већи, а не искључује ни обуставу саобраћаја.

Начелник општине Берковићи Ненад Абрамовић (СДС), каже да није био упознат с протестима мјештана Дола, иако су нам они рекли да су уредно све пријавили, а како смо могли видјети скуп је осигуравала и полиција, којој је све било најављено.

– Локална заједница је стала иза пројекта градње минихидроелектране у насељу До. Што се тиче одвијања радова, до сада имамо информацију да све тече планираном динамиком и у складу с правилима која су задата, с важећим грађевинским дозволама, еколошким дозволама, енергетском дозволом… Општина Берковићи, након што је сазнала да постоји одређено незадовољство мјештана насеља До и када је то постало званично, ће обавјестити надлежне органе. Дакле ми никакве надлежности немамо, али свакако нам је у интересу да се пројекат одвија у складу с правилима која су задата разним врстама дозвола – закључио је Абрамовић и додао да они имају добру сарадњу са власти у сусједној Општини Столац и од њих нису нисмо добили никакво обавјештење да постоји неко незадовољство грађана.

Евелин Марушић, инжењер у фирми на пројекту изградње минихидроелектране “До” каже да они раде све по пројекту.
– Тренутно изводимо радове на доводном каналу. Ово је централа снаге два мегавата са водозахватном грађевином и каналом дужине 1.250 метара, машинском зградом. Изводимо према грађевинској дозволи, концесионом уговору, тренутно се ради на изградњи доводног канала, машинском путем чистимо терен, извозимо земљу. Комплетна документација је ту, долазили су инспекцијски органи контролисали документацију, тако да је све уредно што се тога тиче. Чули смо притужбе грађана ми ту радимо, канал је уз саму Брегаву.
Уколико се деси неко камење да је пало оно ће се извадити. Канал је тек у припремој фази, све што се деси неке штете, то ће се санирати – казао је Марушић и додао да је извођач радова фирма „Еуроизградња“ из Кисељака а радови би требали бити завршени до јула 2016. године.

Извор: П.М. / Дневни аваз

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар