Кинези заинтересовани за градњу хидроелектране „Дабар“

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Репубике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањалуци са представницима кинеске компаније „Чајна интернешнал вотер енд електрик корпорејшн“ која је заинтересована за градњу хидроелектране „Дабар“.

kineyi

Ђокић је након састанка изјавио новинарима да је ријеч о респектабилној компанији – једној од лидера у области изградње хидроенергетских објеката са којом би у понедјељак требало да буде потписан и меморандум о сарадњи.

„Ова компанија је изразила спремност да се заједно са Владом Српске ангажује и на обезбјеђивању финансијских средстава за овај пројекат код кинеске Ексим банке која је већ овој компанији дала начелну сагласност да води преговоре“, рекао је Ђокић.

Он је појаснио да је поступак избора партнера за изградњу хидроелектране „Дабар“ јаван и изразио наду да ће управо ова кинеска компанија понудити најбоље услове.
„За нас је јако значајно да настављамо ову активност и у наредном периоду ћемо се као Влада и министарство максимално ангажовати да пројекат хидроелектране ‘Дабар’ крене у реализацију пуним капацитетом“, истакао је Ђокић.

Представник кинеске компаније „Чајна интернешнал вотер енд електрик корпорејшн“ Чен Лијанг рекао је да је ова комапнија кћерка кинеске компаније „Три клисуре“ која је до сада радила на највећим енергетским објектима у свијету посебно заснованим на обновљивим изворима енергије, а која је од пројеката у Европи била ангажована на изградњи хидроелектране „Козјак“ у Македонији, највеће соларне електране у Грчкој, а највећи је акционар португалске електропривреде.

Он је оцијенио да је данашњи састанак са министром Ђокићем био успјешан и иазразио увјерење да ће и будућа сарадња бити успјешна.

„У потпуности поштујемо Владу и ‘Електропривреду Републике Српске’ и у потпуности ћемо да дјелујемо са њиховим захтјевима и већ припремљеном документацијом у овом пројекту“, рекао је он и додао да кинеска компанија коју представља ангажује домаћу радну снагу и домаће добављаче на пројектима на којима ради.

Будућа хидроелектрана „Дабар“ дио је хидроенергетског система „Горњи хоризонти“ – њени планирани капацитети су 159,15 мегавата, а укупна вриједност би требала да буде око 180 милиона евра.

До сада је урађена пројектна документација за ову хидроелектрану, све неоходне студије, одрађен је и дио припремних радова на подручју гдје ће се градити електрана, путна инфраструктура, изграђено водозахватно подручје, водоводна и електро мрежа. Проведен је дио активности за добијање грађевинске дозволе, а у току је рјешавање спора са Федерацијом БиХ око издавања еколошке дозволе.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар