КУД „Зора Херцеговине“ освојила Гран при на фестивалу фолклора у Бугарској

  • ПОТВРДА КВАЛИТЕТА Дјечији ансамбл културно умјетничког друштва „Зора Херцеговине“ из Билеће освојио је Гран при на фестивалу фоклора у бугарском граду Несебару

01

 

Текст: Петар Салатић
Фото: Слободна Херцеговина
Извор: Слободна Херцеговина

Данас често чујемо реченицу „Играј фолклор, видјећеш свијета!“

03 - Copy

Да је то заиста тако, још су нам једном доказали чланови Културно умјетничког друштва „Зора Херцеговине“ из Билеће. Њихов дјечији ансамбл учествовао је на фестивалу фолклора ,у бугарском граду Несебару, који је одржан од 8. до 17. јула.

04 - Copy
Поред Билећана, на овом фестивалу представило се 30 КУД-ова из свих крајева свијета.

24 - Copy

Осим друштава из Босне и Херцеговине, учешће су узели ансамбли из Грузије, Русије, Румуније, Бугарске, Мађарске…

21 - Copy

Млaди фолкораши, своје умијеће су представили чак пет пута, што се и исплатило. Наиме, они ће добро остати упамћени организаторима, али и осталим учесницима, јер су освојили Гран при фестивала.

22 - Copy 23 - Copy

Другу награду у бугарском игрању освојили су Андријана Албијанић и Никола Кулиџан, док је ласкаву титулу мисице фестивала понијела млада Билећанка, Сара Јањушевић.

17 - Copy

Дјечији ансамбловог КУД-а представио се играма из Димитровграда.
Иако младо друштво, путовали су широм Европе. Наступали су у Бугарској, Италији, Француској, Шпанији, Чешкој, Турској, Македонији, Србији и Црној Гори, а зашто је и ове године пао избор на прелијепу Бугарску, за портал „Слободна Херцеговина,“ открива Сања Грубачић, умјетнички руководиоц овог друштва

15 - Copy

– У току задњих 6 година, откад друштво постоји, склопили смо велики број пријатељстава са много КУД-ова из РС-а. Од једног пријатељског КУД-а добили смо приједлог да се пријавимо на овај фестивала, јер су њихови прошлогодишњи утисци били феноменални. Захвалила бих се општини Билећа,која нам је и овог пута изашла у сусрет.

08 - Copy

Град Несебар је једно од главних туристичких мјеста на Црном мору с много одмаралишта.
Стари дио града има богату историју, јер се често налазио на границама разних царстава, па с тога, има и велики број знаменитих грађевина.

 

18 - Copy

Поред тих грађевина, млади билећки фолклористи уживали су и у великом аква парку.
На питање шта би издвојили као најзанимљивије од читавог путовања, они нису знали.
Кажу да им је ово путовање најљепше искуство до сада.

 

02

Биљана Шакотић, члан управног одбора овог КУД-а истакла је да је ова турнеја била веома успјешна и да су јако поносни на своје чланове, који су још једном доказали да могу бити добри амбасадори Билеће у свијету.
– Добро одрађену сезону завршили смо успјешном турнејом. На ову инострану турнеју возили су нас људи из Билеће, што ћемо практиковати и у будућности. Још увијек не знамо које ћемо следеће мјесто посјетити, али за сада најпримамљивија понуда нам је Халкидики.

09 - Copy
Екипа нашег портала жели КУД-у „Зора Херцеговине“ све најбоље у будућем раду.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар