ВУКАНОВИЋ: Партијски војници за два мандата „појели“ двије хидроелектране Дабар (ВИДЕО)

  • Електропривреда, умјесто да буде стуб развоја Републике Српске и Херцеговине, у служби је само једне партије и од ње користи има тек неколицина људи, који је извлачењем новца за куповину избора и прекомјерним запошљавањем „партијских војника“ систематски уништавају, тврди Небојша Вукановић.

vukanovic1
Некадашњи новинар, данас политички коментатор, те савјетик у кабинету копредсједавајућег Представнишког дома ПС БиХ, представио је вечерас ново издање „Гласа комуне“ посвећено Електропривреди Републике Српске, односно, како тврди, начинима систематског пљачкања и уништавања најважнијег привредног ресурса Херцеговине и РС.

glas-komuneНа 20 страна издање доноси избор текстова у којима је, каже Вукановић, до детаља описао начин функционисања система извлачења новаца из јавних предузећа у електроенергетском сектору, те по први пут објавио бројну документацију јавних набавки „која потврђује злоупотребе вриједне десетине милиона марака“.

Вукановић истиче да три велика енергетска система у нашој регији – РиТЕ Гацко, ХЕТ и ХЕ Вишеград годишње произведу електричне енергије вриједности више до 200 милиона КМ или више од 2 милијарде КМ за посљедњу деценију, а да за то вријеме „у Херцеговини није направљено ништа“.

Гдје има енергетике, има и СНСД-а

Вукановић напомиње као врло индикативно да је владајући СНСД на посљедњим изборима остварио превагу управо у мјестима гдје су сједишта херцеговачких електроенергетских предузећа или одакле је запошљаван партијски кадар.
„Милорад Додик је на изборима 2014. година у Требињу добио 2.200 гласова више него четири године раније. По хиљаду гласова више од свог противкандидата добио је у Невесињу и Вишеграду, а 500 више у Билећи. У Фочи, гдје нема електроенергстеког предузећа, Додик је добио 900 гласова мање у односу на 2010. То најбоље показује како су се новцем из електроенергетских предузећа купили избори“, истиче он.

„Зато је годишњи буџет за плате запослених повећан са 112 милиона КМ у 2006. години на 238 милиона у 2014. години. За осам година партијски војници СНСД-а коштали су 650 милиона КМ или ‘појели’ двије хидроелектране Дабар. Врло упозоравајуће и што сваки Херцеговац мора да зна“, подвлачи Вукановић.

НАЈНОВИЈИ БРОЈ ГЛАСА КОМУНЕ МОЖЕТЕ ВИДЈЕТИ ОВДЈЕ

Вукановић је истакао да је систематским уништавањем за само девет година РиТЕ Гацко на берзи изгубила вриједност за чак сто пута: 2007. године овај енергетски гигант вриједио је 979 милиона КМ, док је садашња вриједност гатачке терме тек 9,8 милиона КМ.

„Уколико се наставаи овакав тренд финансијског исцрпљивања електроенергетског сектора у Херцеговини – Електропривреда ће бити за некоико година толико урушена да ће је најпосле и приватизовати, а чиме ће Херцеговина остати без свог јединог привредног ресурса“, упозорио је Вукановић.

vukanovic2
Највећи проблем је, каже он, што на „до сада невиђене злоупотребе“ у овом сектору нико не реагује – што су „институције заробљене“, а грађани на изборима давају легитимитет истим властима, јер у околностима када је гласови купују обећањима и новцем „не постоји ни минимум услова за фер изборе“.
„Нажалост, нико неће да се бори против таквог накарадног система. Сви желе да буду дио њега – неко за посао, за функцију, неко за ситан поклон. Ако наставимо да продајемо будућност своје дјеце за 50 или 100 марака – изгубићемо и посљедње шансе за спас“, закључује Вукановић.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар