Медијска контраофанзива: Путин у Србији отвара руску телевизију, Кустурица директор?!

  • Русија почиње својеврсни рат за превласт и утицај на Балкану, а први потез биће им отварање телевизије која ће покривати цео регион, ексклузивно сазнаје Курир.

Putin-Kusturica-e1446204724179-600x360

Реч је о инвестицији вредној чак 11 милиона евра, а најозбиљнији за генералног директора телевизије биће прослављени српски редитељ Емир Кустурица.

Извор Курира, упућен у детаље тог пројекта, открива да ће се програм руске телевизије емитовати у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

– Замишљено је да телевизија буде регионалног карактера, налик на Раша тудеј, и да буде пандан мултиплатформи Н1, која је партнер америчког ЦНН на овим просторима. Програм ће се заснивати на информативном и културно-образовном садржају, а планирано је и отварање великог броја радних места – каже наш саговорник.

Постављање Емира Кустурице на чело ове телевизије не би било велико изненађење с обзиром на то да он крије да је русофил, а има и веома добре контакте с највишим руским државним функционерима и дипломатама. Тако је и овогодишњи Сајам књига Кустурица отворио заједно с руским амбасадором Александром Чепурином.

Осим тога, веома је упознат и с глобалним утицајем који има Раша тудеј, за коју такође гаји велике симпатије.

– Раша тудеј руши стереотипе о добрим и лошим момцима, где су црнци, Руси и Срби зликовци, а бели Американци без мане. Како време буде одмицало, та телевизија ће све више демистификовати „амерички сан“ и послати сигнал да свет није одређен само фатализмом либералног капитализма – рекао је својевремено Кустурица хвалећи ову руску медијску мрежу.

Иначе, оснивање руских медија на нашој територији најављено је у Руском дому 15. октобра ове године, кад је потписан споразум у областима међународне друштвене сарадње између институција Србије и Русије.

Спекулише се и да је ово својеврстан руски одговор на десеточлани специјални тим Европске уније који је формиран у септембру како би се супротставио пропаганди Владимира Путина. Један од главних задатака овог тима је да свакодневно прати извештавање великих руских медија, а пре свега новинске агенције Спутњик, која је доступна и на српском језику, али и телевизије Раша тудеј, коју овде можемо да пратимо преко кабловских оператера.

Генерални секретар Удружења новинара Србије Нино Брајовић каже за Курир да је чуо за приче о отварању руске телевизије и оцењује да ће то утицати на однос медијских снага у региону.

– То можда на први поглед некима делује лоше, али је сигурно добро за новинарство у Србији. На првом месту, довело би до веће конкуренције и могућности да ствари гледамо из више углова. С друге стране, кад је реч о тако јаким финансијским могућностима, то за новинаре значи сигуран посао и редовну плату – каже Брајовић.

Емир Кустурица јуче није одговарао на позиве и поруке новинара Курира.

Извор: Курир

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар