Киосци на мети Градске управе Требиња: Не одузимамо хљеб, уређујемо град

  • Власници киоска у ужем градском језгру добили су ових дана из Градске управе обавјештење да ће до 1. јануара наредне године морати да уклоне своје објекте.

kiosk tb
У обавјештењу из требињског Одјељења за просторно уређење навели су да ће престати издавати дозволе за привремене објекте у центру града због нове намјене земљишта, а на основу регулационих планова „Центар“ и „Стари град“ из 2009. године.
Уколико објекти не буду уклоњени у прописаном року, киоске ће уклонити Градска управа о трошку власника, упозорено је у обавјештењу.
Амела Шкеро, власник киоска на уласку у Стари град, страхује да ће овом одлуком градских власти њена породица остати без јединог прихода, од којег живе и отплаћују кредите.
Власници ће, каже, тражити састанак са градоначелником, кроз петицију – и подршку грађана, али и одборника Скупштине града, на некој од наредних сједница.
„Највећи проблем је што ће људи остати без посла. У мом случају – и супруг и ја остајемо без посла. Какво је алтернативно рјешење ако наш киоск ‘баце’ негдје ван града, у другу или трећу зону? Хоће ли се тада моћи живјети од киоска, плаћати све што се од нас тражи да плаћамо, и све са са 2,5 одсто марже?“, пита се Амела.
Градоначелник Требиња Славко Вучуревић појашњава да одлука није донесена „да би неком одузела хљеб“, већ управо супротно – у интересу Требињаца и на корист туристичким перспективама нашег града. Све што нарушава љепоту и урбанистички склад старог језгра Требиња – мора бити уклоњено, категоричан је Вучуревић.
„Реализацијом пројеката обнове бивших зграда ортопедије и ђачког дома, планом ревитализације свих фасада у центру града, трга, градског парка и Културног центра – наметнула се и потреба да се неке ствари у центру града доведу у ред, а у складу са регулационим рјешењима и сугестијама грађана, тур-оператера и пријатеља Требиња. Ова одлука је нешто што Требиње тражи због свог туристичког развоја – од тога ће корист имати сви грађани, па и они чије породице живе од тих и сличних дјелатности“, рекао је Вучуревић за Радио Требиње.
У обавјештењу о уклањању власницима се не нуди нова локација за киоске, али градоначелник Вучуревић истиче да ће Градска управа изаћи у сусрет сваком захтјеву за измјештањем на нову локацију – ако је регулационим планом и предвиђена за привремени објекат.
„Наравно да ћемо власницима тих киоска омогућити да своје објекте измјесте на неко прикладније мјесто, да не нарушавају урбанистички склад центра града. Зато нема потребе да се диже ларма и политичка тензија око овог питања, јер је наш циљ – љепши и уређенији град“, каже градоначелник.
Вучуревић није могао да прецизира нова потенцијална мјеста за киосце који ће бити уклоњени, јер, како је рекао, све детаље из регулационих планова „не зна напамет“.
На мети градских урбаниста неће бити само киосци: градоначелник Вучуревић најављује „обрачун“ са свим што ружи изглед града.
„Планирамо да до нове године у ред доведемо и рекламе и натписе у центру града, као и изглед тенди и сунцобрана испред угоститељских објеката. Требиње све више постаје туристички центар и Требиње мора у складу са тим и да се урбанистички понаша. Не можемо у Требињу толерисати нешто што је рогобатно и нарушава његов изглед“, истиче градоначелник.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар