Вучуревић: Ма какав аеродром, то је била превара власти СНСД-а

  • Градоначелник Требиња Славко Вучуревић казао је како није сигуран да ће аеродором у Требињу бити изграђен, нити да види неки велики и претјерани интерес да он у том граду буде изграђен.

sv
„Око аеродорома Требиње је било пуно прича. То је једна од флоскула, односно превара власти СНСД-а. Они су 2004. године преузели у Требињу власт на причи о изградњи туристичког центра са 30.000 лежајева и изградњи аеродорма. Не видим, искрен да будем, неку велику економску оправданост за градњу аеродорма. Могуће да буде неки мањи аеродором који би служио за потребе одређених привредних субјеката и, могуће, експолатацију и представљање Требиња у туристичком смислу“, рекао је градоначелник Требиња Славко Вучуревић у разговору за агенцију Анадолија.
Он је навео како се у близини Требиња налази аеродором Чилипи у Хрватској, удаљен 30 километара, аеродром у Мостару удаљен 90 километара и у Сарајеву, на 220 километара, као и онај у Тивту удаљен 100 километара и Подгорици удаљен 120 километара, оба у Црној Гори.
„Али, ако постоји интерес, ако постоји добар инвеститор који мисли, може и зна да ће му се та инвестиција исплатити, сигурно као градоначелник не бих био сметња реализацији једног таквог пројекта. Али реално, у ствари, што се мене тиче, онако је како сам и рекао“, додао је Вучуревић.
Након што су Босна и Херцеговина и Црна Гора у Бечу на маргинама самита лидера Западног Балкана потписали споразум о границама, градоначелник Требиња је рекао да не осјећа „да је изгубио Суторину“.
„Апсолутно, не. Јер, ја сам рођен прије 57 година и она никада није припадала БиХ. Рођен сам управо према тој граници и знам из прича мојих родитеља и мога дједа да то никада није било. Такођер, знам из прича са сусједне стране да се људи никада нису осјећали припадницима општине Требиње. Према томе ако је нешто било прије 150 или 200 година, тешко да би се сада са неком побуном Славка Вучуревића, градоначелника, могло промијенити“, наводи градоначелник Требиња.
Он сматра да је потпуно депласирано било уопште помињати причу о томе када је шта потписано и да ли је потписивано.
„Од таквих ставова можете добити само сукоб, а никако напредак. Ја нисам за сукобе, ја сам за другу причу: правилан и позитиван развој“, поручио је Вучуревић и додао: „Ја сам за идеју да се оно што је већ дефинисано кроз неке раније уговоре, у одлукама међународних комисија и међунардоних институција, потписивањем уговора на нивоу ЕУ и атланској безбједности и сарадњи јесте оно што треба прихватати као тако да идемо напријед. Стално враћање на то и изазивање сукоба мислим да ниједном граду, народу, ниједном човјеку не доприноси ништа добро. Увијек сам био присталица да идемо напријед.“
Оцијенио је да Требиње нема никакву потребу да истиче било какву ревизију граница са било којом општином зато што је то већ завршено и зато што као локална заједница не може утицати када је у питању потписивање споразума о границама.
„Јер ипак, то што се десило је под окриљем међународне заједнице, под окриљем већих сила, и правити неке тензије са сусједима, мислим да је контрапродуктивно и да је најбоље било потписати и те границе међусобно признати сарађивати и те границе не користити да продубљујемо наше лоше односе него, напротив, да граница буде мјесто спајања, а никако раздвајања. Мислим да је Требиње у том правцу постигло велики напредак и да ми осјећамо и неки вјетар у леђа неких из домаће политике и међународних институција управо због тог става да афирмишемо добросусједску и регионалну сарадњу“, оцијенио је у разговору за агенцију Анадолија Славко Вучуревић.

Извор: Радио Требиње / Бљесак

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар