ЛУКАВАЦ: Помен Лабалу и погинулим борцима

  •  У Цркви светих апостола Петра и Павла у Лукавцу јуче, на Михољске задушнице, служена је света литургија и помен погинулим мјештанима и великом задужбинару и хуманисти Михајлу Лабалу. Прије тога на мјесним гробљима у Горњем и Доњем Лукавцу, Рогачама, Кљену и Југовићима обављен је парастос борцима погинулим у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату.


Свештеник Алекса Зубац рекао је да су Лукавчани овим гестом дали свијетли примјер како се треба односити према својим прецима.
Предсједник Предсједништва Општинске борачке организације Жарко Граховац подс јећа да је у посљедњем Отаџбинском рату погинуло 17 Лукавчана.
– У односу на број становника ово мало село је дало велику жртву и она не смије бити заборављена – истиче Граховац.
Лукавац је кроз историју стално помињан као примјер борбе за слободу и достојанство.
Од времена Невесињске пушке, па кроз добровољачки покрет у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе, те као активни учесници антифашистичке борбе у Другом свјетском рату Лукавчани су показивали јунаштво и плементитост. Коначно, у посљедњем одбрамбено отаџбинском рату опет су устали да бране свој дом и слободарску традицију предака.
Одличан познавалац историје овог краја Ранко Граховац наглашава да је Лукавчанима слобода увијек била најузвишенији чин и да нису жалили дати живот да би њихови потомци живјели у миру и благостању. Према подацима које је лично сакупио у два свјетска и посљедњем отаџбинском рату погинула су 134 борца из Лукавца.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар