Београд, 7. новембар: Парастос погинулим борцима Невесињске бригаде

nev

Са прошлогодишњег парастоса (Фото: Слободна Херцеговина)

Митровдану у сусрет

Славу слави свети Димитрије
Тамо гдје је славио и прије,
У маленом и хајдучком крају;
Не слави је по свом обичају,
Нит званице за трпезу зове,
Но је слави међу витезове…

 

Овим стиховима почиње једна од најљепших пјесама посвећених витезовима одбране Невесиња о Митровдану 1992. године. И то је само једно од многих свједочења о догађају који је битно утицао на даљи ток рата у Херцеговини и који се с правом може уврстити у најсвјетлије у цјелокупној историји овога краја.

Двије године касније, такође о Митровдану, витезови Невесињске бригаде су поновили успјех и извојевали велику и значајну побједу над непријатељем, који је из правца Мостара нападао са истим циљем као и први пут – изненадним нападом, уз примјену неочекиваних борбених дејстава, нанијети бригади непоправљиве губитке и заузети Невесиње, чиме би опстанак читаве Херцеговине дошао у питање.

У спомен на те блиставе побједе, Удружење Невесињаца у Београду, у суботу 7. новембра 2015. године, са почетком у 11.00 часова, у цркви светог Саве на Врачару организује служење парастоса погинулим борцима Невесињске бригаде и свима који су своје животе дали за отаџбину и слободу.

Дођите да одамо дужну пошту нашим палим витезовима.

 

Извршни одбор
Удружења Невесињаца у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар