Лукавац: Помен великом задужбинару и хуманисти Михајлу Лабалу

  • У Цркви светих апостола Петра и Павла у Лукавцу служена је света литургија и помен великом задужбинару и хуманисти Михајлу Лабалу. Након богослужења приређена је мала свечаност и трпеза љубави поводом завршетка уређења порте Храма и Парохијског дома.

Светој литургији присуствовали су представници локалне управе и јавних установа, те мјештани Лукавца и родбина покојног Лабала.
Највећим донаторима Црквени одбор је уручио пригодне захвалнице.

Прота Алекса Зубац рекао је да Михајла Лабала памтимо по добрим дјелима, великој енергији и честитости.
– Највећи задужбинари давали су из љубави, а не зато што су били богати, а покојни Лабало је управо био такав човјек – истакао је Зубац. Он се захвалио мјештанима на великом прегалаштву и сложној акцији што је допринијело да црква у Лукавцу заблиста у пуном сјају.

Темељи Цркве светих апостола Петра и Павла освјештани су 17. јула 1903. године, а освећење је извршио протојереј Ристо Кочовић уз саслужење свештеника Николе Која, Петра Говедарице и Душана Гаћиновића. Црква је грађена двије године, а неимар је био Лазар Шушић из Љубиња. Освећење је обавио митрополит Петар Зимоњић. Уз помоћ великог добротвора Михајла Лабала црква и порта обновљени су 1987. године. Те године за Петровдан, великом народном сабору и богослужењу присуствовало је неколико хиљада људи.
Кроз историју Лукавац је често помињан као примјер борбе за слободу и достојанство.
Од времена Невесињске пушке, па кроз добровољачки покрет у ослободилачким ратовима Србије и Црне Горе, те као активни учесници антифашистичке борбе у Другом свјетском рату Лукавчани су показивали јунаштво и плементитост. Коначно, у посљедњем одбрамбено отаџбинском рату опет су устали да бране свој дом и слободарску традицију предака

ИЗВОР: РАДИО НЕВЕСИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар