РАПТИ, 31. МАЈ 2020. ГОДИНЕ: Помен погинулим припадницима Бобанске чете

Код споменика погинулим припадницима Бобанске чете у Странама у селу Рапти, у недјељу, 31. маја, у 11 часова биће служен помен.

Ова чета је имала око 120 припадника, велики број рањених, а држала је линију фронта дугу око 15 километара.

На челу чете, од њеног оснивања у селу Шћеница – 1992. године, био је војвода Недељко Видаковић, који је 1994. године погинуо на Борачком језеру.

Управо су припадници ове чете, ратовали прса у прса са најелитнијим јединицама Хрватске војске – Првом гардијском бригадом из Загреба, Четвртом гардијском бригадом из Сплита, 163. дубровачком бригадом, специјалним јединицама полиције, те јединицама из Имотског, Сиска, западне Херцеговине, Макарске, Плоча, Омиша..

Када су Хрвати напали требињску територију у љето 1992. године са свих страна жестоки окршаји су се водили на врху Зелениковац. Три пута га је освајала непријатељска војска, али се на њему никад не би задржала дуже од једног дана.

Припадници ове чете нису ратовали само на подручју Бобана, већ су повремено положаје држали и на Трескавици и Борачком језеру.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар