Линта позвао Владу Србије да хитно упути помоћ Србима и СПЦ на Банији за санирање посљедица земљотреса    

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива Владу Србије да хитно упути  што већу материјалну и новчану помоћ малобројним Србима и Српској православној цркви на подручју Баније коју је погодио разорни земљотрес. Он је изразио саучешће породицама и родбини страдалих. Стамбени у други објекти Срба  у Глини, Петрињи и Сиску али и у многим селима на Банији доживјели су стравична разарања.  Велики број кућа је срављен са земљом а други дио је оштећен са урушеним крововима и попуцалим зидовима. У земљотресу су тешко оштећени храмови Српске православе цркве и парохијски домови у Сиску, Петрињи и другим мјестима. Због тога је важно да Влада Србије у што краћем року обезбеди стамбене контејнере, гријалице, ћебад, пакете хране и хигијене, као и новчану помоћ за санацију посљедица катастрофалног земљотреса.

Линта је истакао да малобројни Срби на Банији и у другим дијеловима Крајине, и прије разорног земљотреса, нису имали основне услове за живот односно дио њих је живио без струје, воде, асфалтираних путева и јавног превоза. Због тога су Срби од завршетка рата до данас грађани другог реда и дискриминисани у свим областима друштвеног живота. Без активне помоћи Владе Србије у санацији посљедица земљотреса шанса за опстанак малобројних Срба на Банији биће далеко мања.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар