Линта позвао власт у Црној Гори да покрене дијалог са СПЦ и опозицијом          

  •  Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта позива власт у Црној Гори да покрене суштински дијалог са Српском православном црквом и опозицијом о доношењу новог Закона о слободи вјероисповјести.

Недавно усвојени закон о слободи вјероисповјести је дубоко дискриминаторски и крши основна демократска начела која су темељ савремених држава. Трагична је чињеница да је власт одлучила да један од најважнијих закона за једну државу донесе без дијалога и договора са свим црквама и вјерским заједницима а посебно са већинском Српском православном црквом.

Поставља се питање да ли власт, усвајањем оваквог антиевропског закона, послала поруку да има неразумну потребу да држи грађане у сталној напетости, да шири неповјерење и да продубљује подјеле у Црној Гори што може да има несагледиве посљедице по мир и стабилност.

Крајње је вријеме да власт покаже озбиљност и одговорност и да кроз суштински и свеобухватни дијалог са Српском правослaвном црквом,  опозицијом и свим другим важним друштвеним чиниоцима донесе нови закон о слободи вјероисповјести, у складу са Уставом и демократским начелима, који ће гарантовати непровредивост имовине Митрополије Црногорко-Приморске и других епархија СПЦ у Црној Гори.

Линта даје безрезервну подршку грађанима Црне Горе који данима мирно и достојанствено протествују против антицивлизацијског закона о слободи вјероисповјести. Широм Црне Горе десетине хиљада грађана се из дана у дан у све већем броју окупљају испред храмова Српске православне цркве и иду у протесне шетње изражавајаћи своје оправдано незадовољство против срамне одлуке Владе и Скупштине Црне Горе да отима имовину СПЦ.

Грађани мирно и достојанствено шетају улицама многих црногорских градова и мјеста са жељом да покажу приврженост Митрополији црногорско-приморској и другим епархијама Српске православне цркве у Црној Гори и да пошаљу поруку да ће бранити своје светиње од црногорске власти.

Веома је важно да грађани током окупљања и протесних шетњи не насједају на провокације од стране убачених појединаца и група чији је задатак да за рачун својих налогодаваца изазивају инциденте и праве хаос.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар