Линта позвао мостарске Србе да гласају за листу “Остајте овдје”

  • Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива све мостарске Србе да 20. децембра  искористе историјску шансу и гласају за српску листу “Остајте овдје-Заједно за наш Мостар”” коју предводи угледни љекар и хуманиста др Велибор Миливојевић.

др Велибор Миливојевић и Миодраг Линта

Од пресудне је важности сваки глас и зато је посебно важно да Срби из Мостара који живе у Србији, али и широм свијета провјере своје поштанске сандучиће и попуне гласачке листиће. Од сваког појединца зависи да ли ће Срби у граду на Неретви коначно имати своје легитимне представнике.

На последњим изборима 2008. године и ранијим у Градско вијеће или скупштину бирани су Срби са изборних листа бошњачких, хрватских и тзв. грађанских странака који нису говорили о стварним проблемима Срба. Да  би Мостар повратио, барем донекле, душу коју је имао у времену Алексе Шантића и Османа Ђикића и да би постао љепши град, веома је важно да се у Градском вијећу чује аутентичан српски глас.

Линта истиче да су преостали Срби у Мостару дискриминисани у готово свим областима друштвеног и јавног живота и немају никаквих права.

Срби нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, немају право на свој језик и образовање, не могу се запослити у државним институцијама и јавним предузећима јер су мјеста унапријед подијељена за Бошњаке и Хрвате, из буџета за српску заједницу се издвајају занемарљива средства. Један од важних предуслова побољшања положаја Срба у Мостару јесте да се коначно примјени одлука Уставног суда из 2000. године и да Срби постану конститутиван народ у четири жупаније с хрватском већином.

Поред тога, када би се поштовале законске одредбе не би било незапослених Срба јер би 20 одсто радних мјеста у институцијама требало да буде обезбеђено за Србе.

Због све горе наведеног битно је да Срби у Мостару имају своје истинске представнике у Градском вијећу који би се борили за свој народ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар