Линта позвао мостарске Србе широм свијета да се региструју за гласање

  • Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је мостарске Србе који су расијани широм свијета да се региструју за гласање на предстојећим локалним изборима и поручио да су избори од кључног значаја за положај и опстанак српског народа у Мостару.

Он је подсјетио да је рок за регистрацију за гласање поштом, који је одредила Централна изборна комисија БиХ, 6. октобар у поноћ.

Линта сматра да је трагична чињеница да Срби након рата у Градском вијећу Мостара нису имали своје представнике, саопштено је из Савеза Срба из региона.

– Један од важних начина да Срби остваре своја права јесте да се масовно региструју и да у што већем броју изађу на изборе и на тај начин изаберу своје легитимне представнике. Свима је јасно да ће Срби у Мостару имати онолико права колико буду имали учешћа у локалној власти. У питању је велика шанса да Срби изаберу своје истинске представнике који требају да се храбро и одлучно боре за права својих сународника – рекао је Линта.

Он је навео да снажно подржава јединствену српску листу „Остајте овдје – заједно за наш Мостар“, која окупља мостарске Србе, те оцијенио позитивним то што иза те листе стоје двије странке из Републике Српске – СНСД и СДС, те српска удружења у Мостару и шире.

Линта је указао да бројне чињенице показују да је положај Срба у Мостару катастрофалан.

– Срби још нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, гдје се налази Мостар, што представља отворено кршење Устава од кантоналне власти. Осим тога, у Градској управи од око 400 службеника запослено је тек 25 Срба. Такође, Срби немају право на српски језик и ћирилично писмо – рекао је Линта.

Он је подсјетио да је од око 113.000 становника, колико је живјело у Мостару према попису из 2013. године, Срба било свега 4.300.

– Стога је од суштинске важности улога више од 23.000 мостарских Срба који су 1991. године живјели у Мостару и који су 1992. протјерани из свог града – истакао је Линта.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар