Конституисана Скупштина општине Гацко

  • Нови председник СО Гацко је Рајко Паповић, а заменик Василије Лажетић. Именовани су и вршиоци дужности начелника општинских одељења. Донесена одлука о привременом финансирању општине.

Последњег дана 2020. године конституисана је Скупштина општине Гацко. На предлог већине коју у новом сазиву чине одборници СНСД-а, СПС-а, ДНС-а, Прве СДС и Демоса, изабрано је председништво скупштине, а именовани су и начелници одељења.

За председника СО Гацко изабран је Рајко Паповић из Прве СДС иза кога је, истакао је предлагач, богата каријера. Осим што је био министар за омладину и спорт у Влади РС и кратко директор РиТЕ Гацко, актуелни је саветник члана Председништва БиХ из РС.

Одборник СНСД-а Василије Лажетић је изабран за потпредседника, док је Драган Јегдић именован за в.д. секретара Скупштине, што је био и у претходном сазиву.

Нови председник Скупштине је рекао да су грађани на претходним изборима бирали нове људе и нове политике као и новог начелника који ће Гацко покренути са мртве тачке.

Одборници ПДП-а су углавном били уздржани јер су, како је истакао Милан Гутовић, за решења сазнали тек на седници, па нису имали могућности да се консултују са члановима свог општинског одбора и заузму став. Истакао је и да ће ПДП деловати опозиционо, али да ће подржати све добре идеје посебно ако буду били укључени у доношење одлука. Додао је да је на већини одговорност да искорсти сагласје власти на свим нивоима за развој Гацка.

Одборници СДС-а су имали замерку на понуђена кадровска решења будући да нека од њих не задовољавају законом дефинисане услове за та места, а то је најмање 3 године радног искуства и положен стручни испит.

Предлагачи, одборници већине, су рекли да се ради о статусу вршиоца дужности, те да закон није прекршен. Истакли су и да ће у догледно време за та места бити расписани конкурси где ће законски услови бити задовољени.

Начелник Огњен Милинковић је појаснио да стоји иза кадровских решења и да је већина његов лични предлог. Додао је и да је његово опредељење да се на руководећа места бирају млади, образовани људи који хоће да раде и да буду замајац развоја општине.

Ипак, од шест одељења, млади су на челу у два, а новом начелнику за привреду је до пензије остало само четири године.

Милинковић је, обраћајући се скупштини рекао и да је од досадашњег начелника приликом примопредаје од пет предмета добио до сада само службене печате.

Нагласио је да је јуче добио недопуњен финансијски извештај на основу кога је закључио да је дуг општине према добављачима око 2,4 милиона, да нису плаћени порези на плате и лична примања за септембар и октобар и да су паре из буџета за ову годну потрошене већ у октобру.

Одборница СДС-а Вера Тепавчевић је питала шта је са 1,8 милиона марака које је РиТЕ Гацко требала да уплати на име тзв. „рударске ренте“, а од чега и Дом здравља на чијем челу очекује нека средства, сугеришући да су дугови локалне администрације настали делом и због потраживања општине према највећем колективу.

Из финансијске службе је речено да је јуче уплаћено 380 хиљада, а начелник Милинковић је додао да ће након седнице видети да ли је могуће да се нешто од тога дозначи Дому здравља.

Одборници су усвојили и Одлуку о привременом финансирању Општине Гацко до 31. марта наредне године.

СО Гацко има 19 одборника, а по први пут од вишестраначја СДС је опозиција. По 6 одборника имају СНСД и СДС, по два СПС и ПДП, а по једног ДНС, Прва СДС и Демос.

Миланка Ковачевић / Директ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар