КРАЈИШНИЦИ ИЗ ЧИКАГА ПОМАЖУ ЗАВИЧАЈУ

  • Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага наставља да помаже појединце и удружења у Завичају.

Донација је уручена Љубици Дабић

Недавно је тако за потребе лечења упућена донација породици Дабић из Шабца пореклом са Баније и Кордунашу Ђорђу Нишевићу из Бусија за опоравак од последица саобраћајне несреће.

Удружењима Далматинаца и Банијаца из Суботице дата је помоћ за обнову Доситејеве куће у Плавну поред Книна и за књигу „Банијски ријечник“.

Талентовани ученик Синише Матијевић из Крњака (ФОТО: КА портал)

Донацију је примио и талентованом ученику Синиши Матијевићу из Крњака који је ове године кренуо у Православну гомназију у Загребу.

Донације је уручио члан управе „Прела“ Светозар Данчуо за време недавне посете Србији.

Захваљујући се на помоћи Жељко Матијевић је истакао да је она његовом сину Синиши подстицај за учење и развој сликарског талента.

Светозар Данчуо и Милоеад Кураица

Милорад Кураица, који води пројекат обнове Доситејеве куће у Плавну, очекује да ће уз помоћ Срба из расејања овај пројекат успешно да се заврши. Жељко Тинтор је најавио нова издања са банијским тематикама.

Удружење крајишких Срба „Прело“ је једно од најактивнијих српских удружења у Америци а поред хуманитарних акција присутно је готово у свим акцијама обнове српских храмова у Хрватској, Републици Српској и Федерацији БиХ.

Изградњу Храма у Петрињи помажу Крајишници из Чикага

Тако је међу првима дало средства за обнову храма у Петрињи, а дат је и новац за завршетак црквене сале при храму Преображења Господњег у селу Колунић крај Босанског Петровца и за обнову храма у Аранђелову крај Требиња.

У овом чикашком удружењу најављују да ће већ почетком октобра у оквиру своје јесење манифестације – Кестенијаде спровести акцију помоћи за инвалида Душана Вукојевића Марса из Београда.

С. Данчуо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар