Срби из Чикага скупљају прилоге за капелу Глинским мученицима (ФОТО)

  • Обележавајући славу Свети Лука, у складу са тренутним здравственим прописима у Чикагу -без присуства гостију, чланови Управног одбора Удружења крајишких Срба „Прело“ састали су се у суботу 31. октобра 2020. године у Храму Светог Јована Крститеља како би освештали славски колач и жито.

Тек толико да се испоштују основни обичаји за славу коју је ово крајишко удружење успоставило прошле године.

– Нека вам Бог да снаге да чувате наше обичаје овде међу Србима у Америци, да покажете шта сте и одакле сте и шта значи слава која нас је кроз векове одржала. Овде у дијаспори Слава је највећи чувар српског идентитета –  истакао је у бесједи свeштеник Саво Босанац.

Чланови Управног одбора Удружења крајишких Срба „Прело“ лично су дали прилоге за капелу – спомен собу Глинским мученицима 1941. године чије уређење се планира у реконструисаном парохијском дому у Глини. На тај начин је ово, једно од најактивнихих српских удружења у Чикагу, започело акцију прикупљања новчаних средстава за зај пројекат.

Предсједник „Прела“ Љубинко Шпегар је позвао чланове, симпатизере, Кордунаше и Банијце, као и све Србе и њихове пријатеље које живе у Америци да својим прилозима подрже ову акцију. Прилоге могу да пошаљу на адресу Удружења:4701 N. Maria Ct, Chicago IL 60656, Чек попунити на име: ASSOCIATION OF KRAJINA SERBS-PRELO NFP, FOR: Glina.

С. Данчуо

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар