Херцеговка доминира српским медијима

 • Једна је од најуспешнијих представница “седме силе” млађе генерације у Србији. Ексклузивне приче које су као бомба одјекнуле у јавности, не само у Србији него и у целом региону, а о којима се и дан данас прича је новинарка “Курира” Љиљана Станишић.

Ова дама, мама и успешна жена је из наших крајева. Мајка јој је Херцеговка, из сунчаног Требиња, а отац Србин из села Рипањ надомак Београда, што је довољан повод да са Љиљаном урадимо интервју за наш портал.

 • Који је завичај ближи срцу, мајчин или очев?

– Ми смо један народ. Волим Херцеговину једнако колико и Србију, земљу у којој сам рођена, у којој живим и без које не могу. Да сам могла да бирам исто бих направила овакву комбинацију. Мајка ми је родом из села Биоци, од породице Миљановић, а отац из села Рипањ надомак Авале. Дакле, ја сам, пре свега, једна сељанка у души. Не постоји особа на овој планети са којом бих се мењала. Ко год ме пита за корене, радо одговорим и са поносом истичем. За мене је херцеговачки камен, брда, људи, сир из мјешине, кртола, раштан, пашњаци са једне стране, и градски аутобус којим сам два сата путовала до школе, сеоско двориште, копање њиве и да не наводим даље, нешто што ме је довело до ове позиције.

 • Како је бити новинар у данашње време.

– Данас многи хрле да буду новинари, али не због тога што воле тај занат, већ због жеље да се друже са јавним личностима, да изигравају њихове “пријатеље”, а не знају да је то мач са две оштрице. Новинарски позив је привилегија, наша професија отвара врата целог света. Зато је важно да овај посао обављаш баш онако како то налажу правила, у супротном постајеш потрчко и то се углавном неславно заврши.

Да ли се некад уморите од бављења шоу-бизнисом ?

– Често себи кажем: “Е, сад је доста”. Међутим, брзо се предомислим. Мислим да је тајна у томе што много волим овај посао. Ово све радим, искључиво из љубави. А кад се ради из љубави, нема одустајања. Нисам лења, волим да радим, да улажем у себе, да истражујем, и увек стојим иза свог потписа.

 • Посао вам је донео и велики број судских спорова.

–  То је тачно. И шта сад? Да ли то значи да нисам добро радила свој посао? Не, напротив! Закон јесте некад јачи од истине, али ја сам читаоцима презентовала ствари какве јесу, без умотавања у шарену фолију. Мени на суду буде смешно како се јавне личности пренемажу, лажу, патетишу, покушавају себе и своју срамоту да оперу пред штурим законом. Такође, они који суде стриктно се држе правила и немају појма са новинарством. Ми ствари називамо правим именом, то је оно што поједине јавне личности боли,  јер желе себе да представе као савршене, а онда мени суде за туђ неморал. Нека суде – ал’ поштено!

 • Зашто људи у Србији повезују естраду са кичом? Ко је крив за то?

– Људи који прате естраду у ствари воле кич, шунд и све што уз то иде. Они уживају у томе да гледају гологузе певачице, или оне које се тако представљају, да би их после олајавали и лажно моралисали на тему њиховог облачења, представљања у јавности и начина живота који воде. Овде је све лажно, па и морал. Све је ствар укуса и ја нисам склона да било кога осуђујем. Никада то нисам радила. Никада се нисам мешала ни у чији посао. Мој посао је да откривам ствари које јавне личности желе да сакрију. Ја се бавим истином, а читаоце највише занима шта се дешава на естради.

 • Однедавно си и водитељ на Курир телевизији, а у емисији “Сценирање” си доводила најпознатија имена, како из света политике, спорта и естраде. Шта нас очекује у 2021. години.

– Много тога. Биће саговорника који до сада нису имали прилику да се покажу у светлу како ја скенирам (илити сценирам). За мене је ово изазов који сам на прву прихватила када ме је уредница Бојана Кесић питала да заменим колегиницу Вању Чамовић, која је била на боловању. Ја сам пре свега новинар у дневном листу Курир и да моја уредница Сандра Рилак није аминовала ову авантуру од тога не би било ништа. На срећу све је добро прошло. Сад настављамо у великом стилу. Свака емисија је била прича за себе, а жеља ми је да сценирам Александра Вучића, Ивицу Дачића, Ану Брнабић, али и Марију Шерифовић, Наду Топчагић, Веру Матовић, али и Дина Мерлина, Жељка Јоксимовића, Новака Ђоковића и многе друге.

 • Ко је од досадашњих гостију оставио најјачи утисак.

– Требало би ми два дана да вам опишем детаљно све. Имала сам срећу да сви гости буду добро расположени и да су отворили душу и испричали детаље из свог живота које до сада нису биле познате јавности. Можда звучи чудно, али немам никакве предрасуде о јавним личностима. Нажалост, прошло је време када је људе занимала само каријера јавних личности, њихови успеси, концерти, митинзи, представе. Сада је све доступно и свако кога то занима веома се лако информише.

Људи реагују на шкакљиве теме, воле да знају све оне мрачне тајне и прљав веш. Тако да гледаоци реагују на питања која им постављам. Тајна је у томе што гађам право у мету, некад то изгледа сурово, али то је једини начин да од саговорника добијете занимљиве одговоре. Увек ће бити примедби, симпатија и антипатија, али као новинар морате да се потрудите да дате све од себе да се о емисији прича и након емитовања. Ја не радим тешке теме, већ оно што занима широке народне масе.

Т. Ћоровић
Фото: Приватна архива


Емисије Сценирање можете погледати овде

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. Jovo Kulj Reply

  Jako Ljepa Nasa Hercegovka . Ja pratim njen rad i veoma mi se dopada ova dama.

  Pozdrav iz Bilece

 2. Obrad Reply

  Nista ljepse nijesam procitao

Оставите коментар