Нема слоге међу станарима у Требињу: Не помажу ни масне казне!

  •  Иако је рок за регистрацију заједница етажних власника (ЗЕВ) истекао прије више од три године, у најјужнијем граду Српске ову законску обавезу испоштовала је тек неколицина Требињаца који живе у становима.

zev

У требињској градској управи истичу да су до сада регистроване укупно 123 заједнице, док су четири у процедури за регистрацију. Они нису могли да прецизирају колики је проценат регистрованих ЗЕВ-ова у односу на број стамбених јединица, јер се због изградње, број зграда у Требињу мијења из године у годину. Како би мотивисали што више Требињаца да региструју свој ЗЕВ, ове године буџетом града планирана је и новчана помоћ.

Блаже мјере

„До ове године нису била предвиђена средства у буџету за стимулацију ЗЕВ-а, а ове године буџетом је планирано 100.000 КМ за суфинансирање реконструкција фасада у центру града. Скупштина града ће донијети одлуку о суфинансирању, као и критеријуме по којима ће бити расподијељена средства“, објашњава начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове Мирјана Ратковић.

Иако су за кршење ове законске обавезе предвиђене новчане казне од 300 до 3.000 КМ, у требињској градској управи истичу да због избјегавања оснивања ЗЕВ-а до сада нико није кажњен, јер су умјесто репресивних, одлучили да спроведу нешто блаже мјере.

„До сада нисмо примјењивали репресивне мјере за станаре који се нису регистровали у заједнице етажних власника, већ неколико година радимо на промоцији регистрације и вјерујте да свакодневно имамо заинтересоване грађане који долазе и интересују се на који начин се обавља регистрација и које су то предности које заједница етажних власника нуди“, каже Ратковићева.

У вријеме кризе и опште беспарице већина грађана издвајање новца за одржавање зграда доживљава као додатни удар на кућни буџет, а чак и у регистрованим заједницама има оних који не желе да измирују ову законом прописану обавезу.

„Ми свакодневно имамо неке притужбе грађана у вези са станарима који не желе да се региструју или ако се региструју да не желе да плаћају те мјесечне обавезе. Град Требиње, као ни Одјељење за стамбено-комуналне послове, нису надлежни за рјешавање таквих спорова, тако да ми упућујемо грађане да траже своја права путем суда“, објашњава Ратковићева.

Лако се договорили

У Церској улици у требињском насељу Тини још 2008. године су регистровали ЗЕВ. Осим обимне папирологије, никаквих компликација, кажу, није било, а станари су се о свему лако договорили. Новац који су сакупили, утрошили су у одржавање заједничког простора.

„Имали смо неке мале санације крова, кречење улаза и фасаду зграде са једне стране. У плану је да на прољеће буде завршена фасада са друге стране. Мислим да је то добро за свакога – да се скупљају паре јер је лакше мјесечно давати нешто новца, него да у случају неког квара већу количину новца издвајамо за поправке и санације“, каже Чедо Петковић, предсједник ЗЕВ-а у насељу Тини.

Он додаје да станари у његовој згради мјесечно плаћају 14 КМ, односно 20 фенинга по квадрату, да редовно измирују своје дужности те да нема оних који не желе да испоштују ову законску обавезу.

Апел грађанима

Из требињске градске управе апелују на све Требињце који живе у стамбеним зградама, а који још нису регистровали заједнице етажних власника да то учине.

Лакше је, кажу, мјесечно издвајати мање износе новца него одједном платити неки велики квар или оштећење на згради. Они подсјећају да је одржавање заједничких просторија у зградама обавеза која је прописана Законом о одржавању зграда.

Извор: Пресс/Неда Петковић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар