Изложба „Моја Србија“ сликара Зорана Анђелковића након Чикага отворена у Београду

  •  Изложба наивног сликара Зорана Анђелковића из села Мрзеница код Крушевца, отворена је у Београду, у суботу 8. октобра у 18 часова у уметничкој галерији АКСИОС (ул. Кнез Михаилова 6/3).

Изложба ће трајати две недеље, посвећена је Србији и носи назив „Моја Србија“, а посетиоци могу да виде осамнаест изложених слика.

У мају ове године изложба је била и у Чикагу, у кући СНО (Српске Народне Одбране), у организацији госпође Славице Петровић и часописа „Огледало“.

Зоран Анђелковић је 6. октобра 2022. добио награду за плакат  „Седам хиљада душа “ од продуцентске филмске куће из Индије. Филм је дело редитеља Сањина Мирића, а Зорану је припала друга награда за плакат.

Зоран Анђелковић каже: „Сликао сам Чича Дражу, Николу Теслу, Михајла Пупина, Новака Ђоковића и многе друге знамените Србе. “

Он активно слика од своје 25 године, а прву самосталну изложбу је имао у родном селу Мрзеница, потом у Културном Центру Крушевац, Народном музеју Крушевац, у Културном Центру Власотинци, у Волгограду (Русија 2019.) и у Торонту (Канада 1993.).

Учествовао је на бројним уметничким колонијама како у иностранству тако и у Србији, као и на  међународним фестивалима у Чешкој, Француској, Пољској и Бугарској.

Каже да је свој таленат, дар од Бога, сам открио кроз дружење са мештанима из свог села, слушајући њихове приче о воденицама, Морави, прелепим црквама, ратовима, добру и злу… и да захваљујући тим причама има инспирацију да непрестано ствара. А благодарећи интернету многи људи су чули за њега и видели његов рад, али и дошли у његов атеље и у Србију.

Данас се његове слике налазе у Русији, Америци, Француској, Бугарској, Канади…

 

Пише: Марина Булатовић

Фото: Приватна архива и Будислав Булатовић


Више информација:

Зоран Анђелковић

samoukisrbskislikar@gmail.com

Моб: +381 62 165 40 68

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар